Ulkomaat

Koronakriisi etenee maailmalla: Espanjassa yhä enemmän tartuntoja, amerikkalaiset hamstraavat aseita, Kanada sulkee rajat

Espanjassa lasketaan olevan jo yli 11 000 koronavirustapausta.
Dave Chan
Kanadan pääministeri Justin Trudeau pitämässä korona-tiedotustilaisuutta Ottawassa.

Espanjassa koronaepidemian tilanne pahenee kovaa vauhtia. Terveysministeriö kertoi tänään kirjanneensa vuorokaudessa lähes 2 000 uutta tartuntatapausta, mikä nosti viruksen saaneiden kokonaismäärän maassa jo yli 11 000:een.

Toisaalta noin tuhannen tartunnan saaneen kerrotaan jo parantuneen.

Koronaepidemiaan kuolleiden määrä on Espanjassa noussut hieman vajaaseen 500:aan.

Yhdysvalloissa aseiden myynti on lisääntynyt rajusti koronavirusepidemian laajentuessa. Kauppiaat eri puolilla maata ovat raportoineet pitkistä jonoista oviensa edustoilla. Esimerkiksi ampumatarvikkeiden nettikauppa ammo.com kertoi myyntinsä pompanneen liki 70 prosenttia reilussa viikossa helmi-maaliskuun vaihteessa.

Ruokakauppojen tapaan monissa aseliikkeissä hyllyt ovat jo alkaneet tyhjentyä ja kauppiaat ovat asettaneet rajoituksia tyyliin "vain kaksi käsiasetta per asiakas".

Suuren asekaupan Pohjois-Carolinassa omistava Larry Hyatt ei ole nähnyt vastaavaa ostoryntäystä urallaan sitten Sandy Hookin kouluampumisen vuonna 2012. Hän arvioi Guardian-lehdelle ilmiön olevan monen tekijän summa.

"Talouden romahdus, pandemia, rikollisuus, politiikka... Kun ne kaikki pannaan yhteen, tuloksena on helvetinmoinen sotku", Hyatt kuvailee.

Moni asiakkaista on ostamassa ensimmäistä asettaan.

Yhtenä syynä asehamstraukseen ovat myös pelot siitä, että viranomaiset olisivat aikeissa rajoittaa aseiden ja ammusten ostamista.

Aseiden vastustajat ovat puolestaan varoittaneet, että epidemian sulkiessa koulujen ovia kotona olevat lapset saattavat saada aseita yhä helpommin käsiinsä.

Ruotsissa hallitus suosittaa kaikkia toisen asteen kouluja ja korkeakouluja siirtymään etäopetukseen huomisesta lähtien. Näin ollen kaikkien opiskelijoiden aina lukiolaisista ja ammattikoululaisista ylöspäin tulisi pysytellä kotona opiskelemassa eikä käydä koulussa, sanoi pääministeri Stefan Löfven tiedotustilaisuudessa.

Toimenpiteet otetaan käyttöön koronaviruksen vuoksi. Ruotsissa on varmistettu yli tuhat koronavirustapausta.

Ruotsin kansanterveysviranomaisen mukaan suositus toisen asteen etäopetuksesta on perusteltua muun muassa siksi, että toisen asteen oppilaat eivät tarvitse samanlaista huolenpitoa kuin peruskoululaiset.

"Ei ole perusteltua sulkea peruskouluja ja esikouluja ympäri maata. Sen seuraukset voivat olla valtavat", sanoi Johan Carlson.

Vaikka peruskoulut ja esikoulut pysyvät vielä auki, haluaa hallitus ruotsalaisten valmistautuvan myös siihen, että ne joudutaan mahdollisesti sulkemaan myöhemmin.

Tiedotustilaisuudessa vakuutettiin, että jos peruskoulut suljetaan, taataan esimerkiksi terveydenhuollossa työskentelevien vanhempien lasten hoito. Näin turvataan yhteiskunnan tärkeät toimet, kun vanhempien ei täydy jäädä pois töistä.

"Yhteiskunnan täytyy jatkaa toimintaansa", sanoo opetusministeri Anna Ekström.

Puolassa 15 hallituksen ministeriä on karanteenissa ympäristöministerillä havaitun koronavirustartunnan takia. Muut ministerit on testattu tartunnan varalta ja tulokset valmistuvat myöhemmin tänään.

Karanteeni pakotti maan hallituksen perumaan tämän päivän yhteisen kriisipalaverin presidentin kanssa.

Kaikki karanteenissa olevat osallistuivat samaan kokoukseen ympäristöministerin kanssa. Esimeriksi pääministeri Mateusz Morawiecki ei ollut paikalla ja vältti näin myös karanteenin.

Kanada ilmoitti myöhään eilen Suomen aikaa, että se sulkee rajansa suurimmalta osalta ulkomaalaisista koronaviruksen vuoksi. Poikkeuksen tekevät amerikkalaiset, joiden kanssa Kanadalla on paljon yhteistyötä talouden saralla, kertoi Kanadan pääministeri Justin Trudeau.

Toimenpiteet alkavat paikallista aikaa keskiviikkona puoliltapäivin.

Pääministeri myös kannusti kanadalaisia pysyttelemään mahdollisimman paljon kotonaan. Trudeau perheineen on eristyksissä, sillä pääministerin vaimolla on todettu koronavirustartunta.

Ukraina ilmoitti myöhään eilen uusista koronatoimenpiteistä. Maa sulkee niin julkisen liikenteen, baarit, ravintolat kuin ostoskeskukset hillitäkseen koronaviruksen leviämistä.

Toimenpiteistä kerrottiin sen jälkeen, kun presidentti Volodymyr Zelenskyi oli luvannut "rajuja ja todennäköisesti epäsuosittuja" toimia.

Ukraina on myös muun muassa sulkenut rajansa ulkomaalaisilta ja kieltänyt yli kymmenen ihmisen julkiset tapaamiset.

Ukrainassa on varmistettu seitsemän koronavirustartuntaa. Tiettävästi maassa yksi ihminen on kuollut virukseen.

Brasiliassa Rio de Janeirossa viranomaiset hätistelevät ihmisiä rannoilta koronavirushuolien vuoksi. Viranomaiset kiertävät rannoilla huutamassa käskyjä megafoneihin, jotta ihmiset lähtisivät koteihinsa.

Rio de Janeiron osavaltion kuvernööri kertoo olevansa valmis lähettämään sotilaspoliisit hätistämään ihmiset kotiinsa, jos nykyiset keinot eivät toimi.

Myös suosittuja nähtävyyksiä on suljettu yleisöltä, kuten Rio de Janeiron Kristus-patsas.

Rio de Janeirossa on varmistettu 31 koronavirustartuntaa, kun koko Brasiliassa niitä on tiettävästi yli 230. Maassa ei ole raportoitu koronaviruksen aiheuttamista kuolemantapauksista.

Chile ja Peru sulkevat rajansa ulkomaalaisilta koronavirushuolien vuoksi. Samalla Etelä-Amerikan suurin lentoyhtiö Latam Airlines kertoi leikkaavansa toimintaansa 70 prosentilla. Vain muutamia päiviä aiemmin se oli jo supistanut toimintaansa lähes kolmanneksella.

"Jos tällaiset ennennäkemättömät matkustusrajoitukset lisääntyvät, emme sulje pois sitä vaihtoehtoa, että joudumme supistamaan toimintaamme vielä lisää", lentoyhtiöstä kerrotaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Etelä-Amerikassa on raportoitu yli 800 koronavirustartuntaa ja seitsemän koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta.

Myös Kolumbia on kertonut rajojensa sulkemisesta toukokuun loppuun asti. Argentiina, Brasilia, Uruguay ja Paraguay ovat kertoneet sulkevansa rajansa osittain.

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro puolestaan julisti myöhään maanantaina, että maassa aloitetaan "yhteinen eristys". Jo aiemmin Maduro oli määrännyt maan pääkaupungin Caracasin ja kuusi osavaltiota eristyksiin koronaviruksen vuoksi.

Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador oli puolestaan eri linjoilla. Hän sanoi, ettei estä julkisia kokoontumisia tai lakkaa halaamasta ihmisiä tervehtiessään näitä ennen kuin terveydenhuollon viranomaiset toisin sanovat.

Lue lisää

Etelä-Suomen avi: Kuntosalit, yleiset saunat, sisäleikkipuistot ja monet muut asiakastilat suljetaan laajalti Uudellamaalla maanantaista alkaen

Suomessa on raportoitu 363 uutta koronatartuntaa

Ilkka-Pohjalainen: Tuomarniemen metsäkoulussa joukkoaltistuminen koronavirukselle

Riistanhoitoyhdistyksen saama valtionapu vaihtelee toiminnan aktiivisuuden ja jäsenmäärän perusteella noin 1 600 euron ja 47 000 euron välillä