Ulkomaat

Tukholman alueella varaudutaan valtavaan koronaepidemiaan – tartuntoja havaittu vanhainkodeissa, nuorin tehohoidossa 27-vuotias

Puolustusvoimat perustaa kenttäsairaalan Uppsalaan. Viinayhtiö Absolut valmistaa käsidesiä.
Tukholma valmistautuu modernin ajan suurimpaan kriisiin. LEHTIKUVA/AFP

Ruotsissa Tukholman alueella varustaudutaan koronaepidemian paisumiseen. Muun muassa suunniteltuja leikkauksia on lykätty ja tehohoidon paikkoja ollaan valmiudessa lisäämään.

Kaupungin kriisiryhmä oli koolla eilen illalla. Tukholman viranomaisten mukaan koronatapauksia on havaittu myös vanhainkodeissa ja muissa palvelulaitoksissa.

"Meillä on edessämme suurin haaste modernina aikana. Tukholma ei ole koskaan aiemmin kohdannut mitään vastaavaa", arvioi kaupungin johtaviin poliitikkoihin kuuluva Anna König Jerlmyr.

Karoliininen instituutti ennusti eilen, että koronapotilaiden määrä Ruotsissa lisääntyy rajusti ensi viikonlopun aikana. Toistaiseksi tauti on keskittynyt juuri Tukholman seudulle.

Ruotsissa sairaalahoitoon joutuneista koronapotilaista 28:aa on hoidettu tehohoidossa, kertoo Dagens Nyheter -lehti. Nuorin tehohoitopotilas on lehden tutkimien tilastojen mukaan 27-vuotias.

Tehohoidettavien keski-ikä on Ruotsissa ollut tähän mennessä 66 vuotta. Neljä viidestä tehohoitoon joutuneesta potilaasta on tai on ollut miehiä.

Ruotsissa koronatapaukset keskittyvät tällä hetkellä voimakkaasti Tukholman lääniin. Siellä sairaalahoidossa olevista 80 koronapotilaasta 11 on tehohoidossa.

Puolustusvoimat ilmoitti eilen perustavansa kenttäsairaalan Tukholman lähelle Uppsalaan, jotta sairaanhoidolle saadaan lisää kapasiteettia. Vodkastaan tunnettu ruotsalaisyhtiö Absolut on puolestaan ryhtynyt tuottamaan juomien lisäksi myös käsidesiä, josta alkaa olla Ruotsissa puute. Joissain sairaaloissa on jopa raportoitu käsidesivarkauksia.

Italian liikkumisrajoituksia pidennetään alkuperäisestä, kertoo pääministeri Giuseppe Conte. Hänen mukaansa rajoitukset ovat toimineet ja estäneet järjestelmän täydellisen romahduksen.

Conte kertoi asiasta Corriere della Sera -sanomalehdelle. Alun perin koko maahan julistettujen rajoitusten piti kestää 25. maaliskuuta asti, mutta nyt niitä jatketaan ainakin huhtikuun 3. päivään asti.

Italian koronavirustartunnat ovat jatkaneet kasvuaan. Conte kuitenkin toivoo tautihuipun olevan pian käsillä, mutta varoittaa, että paluu normaaliin kestää vielä paljon pidempään.

Italia kertoi eilen, että 475 ihmistä on kuollut päivän aikana koronavirukseen. Tämä on toistaiseksi korkein virallinen luku missään maassa yhdessä päivässä. Yhteensä kuolleita on Italiassa jo liki 3 000.

Myös Ranskassa kansanterveyslaitoksen johtaja ennustaa, että maan tiukkoja ulkonaliikkumisrajoituksia joudutaan jatkamaan alkuperäisestä kahdesta viikosta mahdollisesti neljään viikkoon.

Saksassa vahvistettujen koronatartuntojen määrä on noussut 11 000:een. Tartuntojen määrä nousi 2 800 tapauksella yhden vuorokauden aikana.

Saksassa on toistaiseksi kuollut koronaan parikymmentä ihmistä. Liittokansleri Angela Merkel varoitti eilen kansalaisia harvinaisessa tv-puheessa, että epidemia on Saksan sodanjälkeisen historian suurin haaste.

Lisätty tietoja klo 13.28

Lue lisää