Ulkomaat

Intian liikkumiskielto astui voimaan – rajoitukset vaikuttavat jo kolmannekseen maailman ihmisistä

Tästä päivästä lähtien myös Intian 1,3 miljardia asukasta on määrätty pysymään kotonaan. Määräys on voimassa kolme viikkoa.
STR / AFP / LEHTIKUVA
Kiinan ulkoministeriön mukaan uusissa tartunnoissa on kyse valtaosin maailmalta palanneiden kiinalaisten tuomista tartunnoista. Kuvassa desinfektiotöihin valmistuvia työntekijöitä Wuhanin rautatieasemalla.

Jo kolmannes maailman väestöstä on määrätty joko täyteen tai osittaiseen liikkumiskieltoon koronaviruksen vuoksi.

Tästä päivästä lähtien myös Intian 1,3 miljardia asukasta on määrätty pysymään kotonaan. Määräys on voimassa kolme viikkoa.

Uutistoimisto AFP laskee, että Intian ilmoituksen jälkeen erilaiset liikkumisrajoitukset koskevat maailmassa yli 2,6:ta miljardia ihmistä.

Maailmanlaajuista koronavirustilannetta seuraavan Johns Hopkinsin yliopiston mukaan todettuja tartuntatapauksia on maailmassa jo yli 423 000. Viruksen tiedetään aiheuttaneen lähes 19 000 kuolemaa.

Intiassa on toistaiseksi todettu vasta runsaat 500 koronatartuntaa ja kymmenkunta kuolemaa.

Pääministeri Narendra Modi ilmoitti koko maata koskevasta liikkumiskiellosta eilen. Kiellon rikkomisesta voi seurata jopa kaksi vuotta vankeutta.

"Taloutemme joutuu maksamaan tästä, mutta pelastaaksemme perheenjäsenemme, tämä on kaikkien velvollisuus -- jos näistä 21 päivästä ei suoriuduta, maa ja perheenne ottaa takapakkia 21 vuotta", Modi sanoi puheessaan.

Pääministerin puheen jälkeen ihmiset ryntäsivät hamstraamaan ruokaa ja muita tarvikkeita. Ruokakauppojen ja apteekkien ulkopuolelle muodostui pitkiä jonoja, ja paikoin poliisia tarvittiin pitämään tilanne hallinnassa.

Pääministeri Modi tviittasi, ettei syytä paniikkiin ole.

"Välttämättömiä hyödykkeitä, lääkkeitä ynnä muita sellaisia riittää. Keskushallinto ja osavaltioiden hallinnot tekevät yhteistyötä varmistaakseen sen", Modi kirjoitti.

Kiinassa ei ole viranomaisten mukaan todettu lainkaan uusia kotimaisia koronavirustartuntoja eilisen jälkeen.

Sen sijaan viranomaisten mukaan ulkomailta tulleiden tartuntojen määrä jatkaa kasvuaan. Uusia ulkomailta tulleita tartuntoja kerrotaan olevan 47, ja kaikkiaan niitä on 474. Kiinan ulkoministeriön mukaan kyse on valtaosin maailmalta palanneiden kiinalaisten tuomista tartunnoista.

Lisäksi Kiina kertoi neljästä uudesta kuolemantapauksesta, joista kolme oli maan koronatartuntojen keskittymässä Hubeissa.

Kiina ilmoitti tiistaina, että se poistaa liikkumisrajoituksia Hubeissa. Maakunnasta pääsee jälleen keskiviikosta alkaen poistumaan, jos terveysviranomaiset ovat luokitelleet matkaan halajavan terveeksi. Myös maakunnan lentokentät aloittavat toimintansa keskiviikkona, valtionmedia CCTV kertoi.

Taudin alkukodissa, Hubeissa sijaitsevassa Wuhanin kaupungissa, matkustusrajoituksia on määrä poistaa huhtikuun 8. päivästä eteenpäin.

Hubei määräsi laajoja eristystoimia tammikuussa. Eristystä on vähitellen purettu, ihmisten on annettu liikkua maakunnan sisällä ja palata töihin viime päivinä. Koulut kuitenkin pysyvät yhä kiinni.

Kiinassa on todettu 81 200 koronavirustartuntaa, ja 3 281 ihmisen kerrotaan kuolleen viruksen aiheuttamaan tautiin. Tartuntamäärät ovat olleet laskussa viimeisen kuukauden aikana.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on kritisoinut rajusti järeitä karanteenitoimia, joilla aluehallintojen viranomaiset ovat pyrkineet hidastamaan koronaviruksen leviämistä. Bolsonaron mukaan eristystoimet uhkaavat tuhota talouden.

Brasiliassa koronaviruksen vakavimmin koettelemat Sao Paulon ja Rio de Janeiron osavaltiot ovat määränneet laajoja karanteeneja. 46 miljoonan asukkaan Sao Paulo on Brasiliassa koronaviruksen pahin epidemia-alue, ja osavaltiossa on aloitettu osittainen karanteeni.

Rio de Janeirossa on suljettu muun muassa koulut, ravintolat ja uimarannat.

"Joidenkin osavaltioiden ja paikallisviranomaisten täytyy hylätä poltetun maan taktiikka: liikenteen pysäyttäminen, yritysten sulkeminen ja ihmisten sulkeminen koteihinsa suurella mittakaavalla", Bolsonaro sanoi tv-puheessa ja korosti, että työpaikat ja perheiden toimeentulo täytyy säilyttää.

Aiheet korona
Lue lisää