Ulkomaat

Ennuste: Koronavirus painaa Ruotsin talouden syvään sukellukseen

"Ruotsi on menossa kohti erittäin syvää lamaa ja se etenee nopeasti, nopeammin kuin finanssikriisin aikana."
Anders Wiklund
Suhdanneinstituutti laskee alustavassa arviossaan, että Ruotsin bruttokansantuote laskee toisella neljänneksellä reilut kuusi prosenttia.

Ruotsin suhdanneinstituutti (Konjunkturinstitutet KI) ennakoi, että koronakriisi aiheuttaa maahan syvän laman. Instituutti toteaa, että kehotus rajoittaa sosiaalisia kontakteja rajoittaa kulutuskysyntää syvästi, samalla kun toimitusketjujen katkeilu haittaa tuotantoa.

Lisäksi laajat toimet tartunnan hidastamiseksi muualla maailmassa painavat kysyntää.

"Ruotsi on menossa kohti erittäin syvää lamaa ja se etenee nopeasti, nopeammin kuin finanssikriisin aikana, totesi ennustepäällikkö Ylva Hedén Westerdahl.

KI ennakoi, että kuluttajakysyntä laskee enemmän kuin finanssikriisin aikana.

Instituutti laskee alustavassa arviossaan, että Ruotsin bruttokansantuote laskee toisella neljänneksellä reilut kuusi prosenttia. Koko vuoden työpäiväkorjattu bkt voi supistua 3,2 prosenttia. Ennuste on kuitenkin alustava, koska epävarmuustekijöitä on erittäin paljon, instituutti toteaa.

Talouspolitiikkaa on jo muutettu voimakkaasti elvyttävään suuntaan. Elinkeinoelämää, kuntia ja maakuntia tuetaan, jotta vältettäisiin konkurssien ja suurtyöttömyyden aalto.

"Tämä on oikea suunta, mutta työttömyyden kasvun hillitsemiseksi tarvitaan vielä lisätoimia", instituutti arvioi katsauksessaan.

Suhdanneinstituutti toteaa, että Ruotsin matala julkinen velka antaa tilaa tukea taloutta vielä enemmän. Ruotsin julkinen velka oli viime vuonna vajaat 36 prosenttia, mutta sen odotetaan tänä vuonna nousevan liki 41 prosenttiin.

Tämän hetken ennuste on, että työttömyys nousee tänä vuonna 8,9 prosenttiin, kun se viime vuonna oli 6,8 prosenttia.

"Ilman tukitoimia työttömyys saattaisi nousta kahteentoista prosenttiin", Hedén Westerdahl totesi.

Ruotsin valtiovarainministeriö julkisti tiistaina oman ennusteensa, joka oli vielä synkeämpi. Siinä ennakoitiin, että bkt laskee tänä vuonna neljä prosenttia.

Lue myös:

EK:n Jyri Häkämies: Edessä voi olla 90-luvun lamaa vakavampi jättityöttömyys ja konkurssiaalto

Pääministeri: "Perustamme Kriisistä ulos-ryhmän – jälleenrakennus tulee olemaan iso haaste"

Ministeriöiden asettama neljän miehen selvitysryhmä arvioi koronakriisin taloudellisia vaikutuksia ja keinoja elpyä kriisistä

Lue lisää

Hallituksen hiljaiselo hämmästyttää

Muutto käy, ja mökkikauppa

THL: Suomessa 692 uutta koronatartuntaa

THL: Suomessa todettu 345 uutta koronatartuntaa, sairaalahoidossa 28 enemmän kuin perjantaina