Ruotsissa korona vaatinut jo reilusti yli 200 ihmisen hengen – Venäjällä Putin joutui etätöihin - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Ruotsissa korona vaatinut jo reilusti yli 200 ihmisen hengen – Venäjällä Putin joutui etätöihin

Ruotsissa tehohoidossa on paraikaa tai on ollut noin 400 potilasta.
Jonathan Nackstrand
Kuolleiden määrä nousi Ruotsissa eilisestä 59:llä. Tartuntoja on vahvistettu vajaat 5 000 kappaletta. Kuvassa taudin testausteltta Karolinska-sairaalan ulkopuolella Solnassa lähellä Tukholmaa.

Ruotsissa koronavirusepidemia on vaatinut jo 239 ihmisen hengen, kertovat terveysviranomaiset. Kirjattujen kuolemantapausten määrä nousi eilisestä 59:llä.

Valtionepidemiologi Anders Tegnellin mukaan tilastossa on viivettä, joten jokainen uusi kuolemantapaus ei ole tapahtunut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana.

Tegnellin mukaan tautiin menehtyneet ovat edelleen olleet pääosin hyvin vanhoja ihmisiä. Kuolemantapauksista on raportoitu myös vanhainkodeissa, minkä vuoksi vierailukielto vanhusten hoitokoteihin on tärkeä pitää voimassa, Tegnell sanoi.

Tartuntoja on vahvistettu Ruotsissa vajaat 5 000 kappaletta. Määrä oli lisääntynyt reilulla 10 prosentilla viimeksi kuluneen 24 tunnin aikana.

"Jos katsotaan viimeksi kulunutta kuukautta, niin meillä oli Ruotsissa melko tasainen käyrä, mutta nyt alkaa olla aika jyrkkää nousua", Tegnell sanoi lehdistötilaisuudessa.

Tehohoidossa on tai on ollut noin 400 potilasta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ryhtynyt etätöihin. Hän tapasi viime viikolla Moskovan tärkeimmässä koronasairaalassa sairaalan johtajan Denis Protsenkon, jolla todettiin tiistaina koronatartunta.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi lehdistölle keskiviikkona ennen Putinin videokokousta, että presidentti on virka-asunnollaan Moskovan ulkopuolella Novo-Ogarjovossa.

"Presidentti tekee nykyisin mieluiten töitä etänä", Peskov sanoi toimittajille.

Tiedottajan mukaan kaikki varotoimet ovat käytössä ja presidentin terveyden suhteen ei ole syytä huoleen.

Kaikille presidentin koronasairaalavierailulla mukana olleille tehdään koronatesti päivittäin, Peskov sanoo.

Viime viikon tiistaina Putin oli sairaalavierailulla sonnustautunut keltaiseen suojapukuun, mutta hänet nähtiin sairaalan johtajan seurassa ilman suojavarusteita.

Tiedottaja Peskovilta kysyttiin, aikooko Putin jatkaa tapaamiensa ihmisten kättelyä.

"Kaikkihan me nykyisin otamme sosiaalista etäisyyttä", tiedottaja vastasi.

Venäjällä on rekisteröity nyt 2 777 koronavirustapausta, ja kuolemia on kirjattu 24. Epidemian todellisen levinneisyyden uskotaan olevan maassa paljon vahvistettuja tapauksia laajempaa.

Kiinassa on tällä hetkellä runsaat 1 300 todettua oireetonta koronavirustartuntaa, maa ilmoitti keskiviikkona. Tämä oli ensi kerta, jolloin Kiina on antanut julki tietoja ihmisistä, jotka ovat saaneet koronatestissä positiivisen tuloksen, mutta joilla ei ole mitään sairauden oireita.

Kiinan terveysviranomaisten mukaan seurannassa on nyt noin 1 370 oireetonta koronapotilasta, joista 130:n tartunta oli tunnistettu viimeisen vuorokauden aikana.

Kiina ilmoitti samalla, että se alkaa julkistaa päivittäin tiedon oireettomien koronapotilaiden määrästä. Sairauden oireiden puuttumisesta huolimatta nämä henkilöt voivat tartuttaa virusta muihin, terveysviranomaiset lisäsivät. On kuitenkin vielä epäselvää, miten herkästi virus tarttuu oireettomista kantajista.

Kiinalainen hengitystiesairauksien asiantuntija Zhong Nanshan arvioi viime viikolla, että oireettomat koronaviruksen saaneet voivat kukin tartuttaa viruksen laskennallisesti 3–3,5 ihmiseen.

Kiina on päättänyt, että kaikki henkilöt, joilla on todettu oireeton koronatartunta, joutuvat 14 vuorokauden karanteeniin. Kahden viikon karanteeniin joutuvat myös viruksen oireettomien kantajien lähikontaktit.

Kiina ei laske oireettomia koronaviruksen saaneita mukaan sairastuneiden lukumäärään, jos heillä ei ilmene myöhemminkään mitään sairauden oireita.

Koronaviruksen tartuntamäärä on laskenut Kiinassa melko alhaiseksi, mutta maan johto on huolestunut mahdollisuudesta, että epidemia alkaisi uudelleen ulkomailta tuotujen tartuntojen vuoksi. Kiina testaa kaikki ulkomailta saapuvat muun muassa oireettoman tartunnan varalta.

Lue myös:

THL: Varmistettuja koronavirustartuntoja 1 446 – luku on noussut eilisestä 62 tartunnalla

Euroopassa jo yli 30 000 ihmistä on kuollut koronavirukseen

Espanjan uhriluku nousi jo yli 9 000:een – vuorokaudessa enemmän kuolleita kuin koskaan aiemmin

Tilanne synkkenee: Yhdysvalloissa jo yli 4  000 koronaviruskuolemaa

Lue lisää

Ruotsissa 77 uutta koronakuolemaa, viranomaiset sanovat uusien kuolemantapausten määrän olevan laskussa

Yhdysvalloissa jättiyllätys: 2,5 miljoonaa uutta työpaikkaa toukokuussa

Saksan teollisuuden tilaukset syöksyivät huhtikuussa ennätysluisuun – pahin lukema lähes 30 vuoteen

Hotellibisnes alkaa elpyä hiljalleen – isot ketjut avaamassa puolet hotelleistaan