Ulkomaat

Italian koronatilanne voi olla jopa kerrottua synkempi

Pahimmalla epidemia-alueella Bergamossa on laskettu vain sairaalassa menehtyneet. Todellinen luku voi suurempi.
Aulikki Hulmi
Koronapandemia on hiljentänyt tavallisesti elämää kuhisevat Rooman kadut.

Saksan yleisradio ARD kertoo maanantaina, että koronaviruksesta pahoin kärsineen Italian tiedot eivät välttämättä pidä paikkaansa, vaan menehtyneitä voi olla paljon enemmän. Tätä on epäilty, mutta nyt epäilylle on saatu vahvistusta.

ARD:n uutisvirrassa maanantaina julkaistussa jutussa viitataan Bergamon alueen valtalehden L'Eco di Bergamon verkkosivuilla maanantaina kerrottuihin tietoihin.

Monet koronaan menehtyneet ovat olleet kotona eivätkä siksi näy virallisissa tilastoissa. Myös hoivakodeissa saadut tiedot viittaavat siihen, että tilanne on paljon vakavampi kuin tähän saakka on kerrottu.

Lehden mukaan Bergamon aluehallinto selvittänyt tilannetta ja on käynyt läpi muun muassa alueen 65 hoivakodin tietoja helmikuun lopun ja maaliskuun lopun väliseltä ajalta. Menehtyneiden vanhusten määrä on ollut 10–20 -kertainen viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Hoivakotien asukkaista 6 400 on menehtynyt kuukauden hätätilan aikana, kuusi kertaa enemmän kuin maaliskuussa 2019. L´Eco di Bergamo arvioi, että jopa 4 600 kuolemantapausta on johtunut Covid-19-viruksesta.

Jos lehden arvio pitää paikkansa, se tarkoittaa, että epidemiaan menehtyneitä on Bergamon alueen hoivakodeissa yli kaksinkertaisesti verrattuna viralliseen tilastoon, johon on laskettu vain sairaalakuolemat.

Lue aiheesta: Hohe Dunkelziffer bei Covid-19-Todesfällen in Italien?

Dramma nelle case di riposo Morti aumentati fino a 15 volte

Lue lisää

Kesäfestivaalien valmistelut vauhdissa, vaikka järjestäminen ei varmaa – vetääkö korona-aikana patoutunut kulttuurinnälkä suomalaiset festareille?

Mökki löytää nyt omistajan

Ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Britanniaan, Irlantiin ja Etelä-Afrikkaan – Suomessa lähes 400 uutta koronatartuntaa, uusia koronakuolemia kuusi

Katso oman kuntasi koronatilanne – maan korkeimmat ilmaantuvuusluvut ovat nyt maaseutukunnissa