Ulkomaat

Korona aiheutti bambupulan – Kanada joutuu palauttamaan pandoja Kiinaan, Ähtärin pandoilla ei ole pulaa popsittavasta

Aikuinen panda syö päivässä liki 40 kiloa bambua, ja kuljetukset ovat häiriinyneet. Ähtärin pandoille bambu kuljetetaan Hollannista.
Johannes Tervo
Lumi-pandalle maistui kotimainen bambu joulukuussa Ähtärin eläintarhassa.

Kanadan Calgaryn eläintarha lähettää kaksi pandaansa takaisin Kiinaan, koska koronavirus on tehnyt eläinten ruokkimiseen tarvittavan bambun hankkimisen liki mahdottomaksi.

Ähtärin eläinpuiston pandoilla Pyryllä ja Lumilla riittää bambua syötäväksi, vakuuttaa Ähtärin eläinpuiston viestintäpäällikkö Lea Lahtinen.

"Pandat ovat syöneet ja voineet hyvin. Ähtärin eläinpuisto avautuu 1. kesäkuuta, joilloin pandoja pääsee taas katsomaan."

Puisto avataan viranomaisohjeita noudattaen ja vierailijoiden turvallisuus varmistetaan kaikin käytettävissä olevin keinoin.

Calgaryn eläintarha ilmoitti palauttavansa pandat Kiinaan etuajassa, koska koronaepidemia on häirinnyt kuljetusyhteyksiä niin, ettei pandoille saada hankittua niiden päivittäistä bambuannosta Kiinasta.

Aikuinen panda syö päivässä liki 40 kiloa bambua.

Ähtärin eläinpuiston pandoille bambu kuljetetaan Hollannista. Toimitukset ovat Lahtisen mukaan pelanneet EU-alueen sisällä hyvin.

Kanadassa selvitettiin vaihtoehtoisia keinoja bambuhankinnoille, mutta eläintarhassa pelättiin, että äkilliset häiriöt saattaisivat jättää pandat näkemään nälkää.

"Koska toinen koronavirusaalto on todennäköinen, on mielestämme tärkeää siirtää rakkaat jättiläispandamme takaisin Kiinaan, missä bambua on riittävästi saatavilla", eläintarha totesi lausunnossaan.

Pandat Er Shun ja Da Mao ovat asuneet Kanadassa vuodesta 2013, jolloin Kiina lainasi ne Kanadaan kymmeneksi vuodeksi.

Er Shun sai myöhemmin kaksoispennut, jotka ovat ensimmäiset Kanadassa syntyneet pandat.

Pandaparin pennut on lähetetty Kiinaan jo aikaisemmin Kiinan kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti.

Calgaryn eläintarha on ollut maaliskuun puolivälistä asti suljettuna koronavirusepidemian takia.

Uutista päivitetty 13.5.2020 klo 16:25. Lisätty tiedot Ähtärin pandojen ruokatilanteesta.

Lue myös:

Katso video: Ähtäriläinen lähibambu maistui Lumille ja Pyrylle – "Ähtärin pandojen pääruokana pysyy silti Hollannissa kasvanut bambu"

Lue lisää

Korona voi tarttua lemmikkeihin, muttei niistä ihmisiin kuten minkeistä – testaukset käynnissä Suomen turkistarhoilla

Koronan toinen aalto iskee nyt päin yrityksiä – luvassa lisää lomautuksia ja irtisanomisia, EK:n kysely kertoo

EU:n sianlihamarkkinat kriisiytymässä koronan ja ASF:n takia

Tämä pankki kutsuu tavallisetkin asuntokaupan osapuolet lasilliselle kuohuvaa Snellmanin muotokuvan eteen – "Kaupunkien kukoistus palaa koronan jälkeen"