Italia laillistaa paperittomien maataloustyöntekijöiden aseman ja mahdollistaa pääsyn terveydenhoitoon - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Italia laillistaa paperittomien maataloustyöntekijöiden aseman ja mahdollistaa pääsyn terveydenhoitoon

Paperittomille työntekijöille maksetaan usein kehnosti. Monet joutuvat myös mafiaryhmien riistämiksi.
Mies työssä viiniviljemillä Luoteis-Italiassa. LEHTIKUVA / AFP

Italian hallitus on päättänyt tilapäisesti laillistaa maassa luvatta työskentelevien maataloustyöntekijöiden aseman. Tarkoituksena on mahdollistaa paperittomien siirtolaisten pääsy terveydenhoitoon koronakriisin aikana sekä kontrolloida harmaata taloutta.

Päätös koskee myös kotiapulaisina työskenteleviä.

Joka kesä tuhansia afrikkalaisia työntekijöitä saapuu Italiaan korjaamaan vihannes- ja hedelmäsatoa. Työntekijöitä saapuu myös esimerkiksi Bulgariasta ja Romaniasta.

"Olemme saavuttaneet tärkeän tuloksen taistelussa rikollisuutta vastaan ja harmaan talouden työpaikkojen kitkemisessä", pääministeri Giuseppe Conte sanoi lehdistötilaisuudessa.

Conten mukaan työntekijöille taataan riittävä terveydenhuollon taso poikkeuksellisen terveyskriisin takia.

Maataloudessa pitkiä työpäiviä tekeville paperittomille maksetaan usein kehnosti ja heidän majoitusolosuhteensa ovat usein epähygieenisiä. Monet joutuvat myös mafiaryhmien riistämiksi.

Työntekijöiden täytyy voida todistaa työkokemuksensa mainituilla aloilla hyötyäkseen uudesta suunnitelmasta.

Hallitus haluaa myös, että tytöntekijöiden turvallisuus ja majoitusten siisteys taataan.

Useiden kansalaisjärjestöjen, kirkon järjestöjen ja puolueiden mielestä päätös on tärkeä ensimmäinen askel satojentuhansien ulkomaalaisten oikeuksien tunnustamisessa ja puolustamisessa Italiassa.

Lue lisää

Italia avaa rajansa eurooppalaisille

Onko Italian asia meidän?

Piikki on jälleen auki

Italiassa aletaan purkaa yhdeksän viikkoa kestäneitä koronarajoituksia – nelisen miljoonaa ihmistä pääsee tänään palaamaan töihin