Koronarokotteen jakelusta kiistellään jo, vaikka sitä ei edes ole – EU:n mukaan rokote voi valmistua aikaisintaan vuoden päästä - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Koronarokotteen jakelusta kiistellään jo, vaikka sitä ei edes ole – EU:n mukaan rokote voi valmistua aikaisintaan vuoden päästä

"Olisin yllättynyt, jos covid-19-tautiin ei lopulta löytyisi rokotetta", uskoo EU:n lääkeviraston terveysuhkia ja rokotteita koskevan osaston johtaja Marco Cavaleri.
LEHTIKUVA/AFP
Maailmalla on vireillä lukuisia rokotehankkeita koronavirusta vastaan.

Vaikka koronavirusrokotteesta ei ole vielä tietoakaan, keskustelu sen jakamisesta ja kustannuksista käy jo kiivaana. EU vaati torstaina, että rokotetta tulee tarjota kaikille tasapuolisesti.

"Rokotteen covid-19-tautia vastaan tulisi edistää maailmanlaajuista yhteistä hyvää, ja sen jakelun tulisi olla oikeudenmukaista ja maailmanlaajuista", sanoi Euroopan komission edustaja Stefan de Keersmaecker.

Rokotekeskustelu ryöpsähti ilmoille Ranskassa, missä maan hallitus älähti ranskalaiselle lääkejätille Sanofille sen jälkeen kun yrityksen johtaja Paul Hudson sanoi viime viikolla Bloombergin haastattelussa, että mahdollista rokotetta tarjotaan ensin Yhdysvalloille, koska se laajensi yhteistyötään yrityksen kanssa aikaisemmin tänä vuonna.

"Niin se menee, koska he panostivat siihen, että suojaavat väestönsä ja saavat talouden taas pyörimään", Hudson sanoi.

Sanofi kehittelee rokotetta yhdessä brittiläisen GlaxoSmithKline-yhtiön kanssa. Sanofi on kuitenkin saanut vuosien mittaan kymmeniä miljoonia euroja tutkimusrahaa Ranskan valtiolta. Apulaisvaltiovarainministeri Agnes Pannier-Runacherin mukaan Ranska ei voi hyväksyä Sanofin kantaa amerikkalaisten etulyöntiasemasta.

EU:n lääkeviraston mukaan rokote voi valmistua aikaisintaan vuoden kuluttua.

"On olemassa mahdollisuus, että jos kaikki menee niin kuin on suunniteltu, osa rokotteista voisi olla valmiita hyväksyttäväksi vuoden päästä", sanoi viraston terveysuhkia ja rokotteita koskevan osaston johtaja Marco Cavaleri.

"Minun on kuitenkin korostettava, että näin käy vain parhaassa mahdollisessa tapauksessa. Tiedämme, että kaikki rokotteet eivät koskaan päädy hyväksyntään asti ja viivästyksiä voi tulla", Cavaleri jatkoi.

Lääkeviraston mukaan YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n taannoinen ennuste siitä, että virus voi jäädä riesaksi, johon ei löydy rokotetta, on turhan pessimistinen.

"Vaikka asiaan on vielä varhaista ottaa kantaa, näkisin, että meillä on hyvä syy uskoa rokotteiden valmistumiseen. Olisin yllättynyt, jos covid-19-tautiin ei lopulta löytyisi rokotetta", Cavaleri jatkoi.

Lue lisää

Oppi ei nytkään kaada ojaan

Uutissuomalainen: Valtaosa suomalaisista aikoo ottaa koronarokotteen

Hylätyt talot heräävät henkiin

Viljelijäkin voi pysähtyä