Trump uhkaa lakkauttaa WHO:n rahoituksen pysyvästi, paljasti käyttävänsä malarialääkettä koronatartunnan ennalta ehkäisyyn – asiantuntijat varoittavat lääkkeestä - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ulkomaat

Trump uhkaa lakkauttaa WHO:n rahoituksen pysyvästi, paljasti käyttävänsä malarialääkettä koronatartunnan ennalta ehkäisyyn – asiantuntijat varoittavat lääkkeestä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump väitti, että monet niin sanotusti viruksen eturintamassa työskentelevät käyttävät lääkettä.
Lehtikuva/AFP
Trump on hehkuttanut hydroksiklorokiinia ennenkin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkaa lakkauttaa kokonaan rahoituksen Maailman terveysjärjestö WHO:lta. Päätös on tarkoitus tehdä 30 päivän sisällä.

Maan hallinto keskeytti järjestön rahoituksen toistaiseksi huhtikuun puolivälissä.

Trump on syyttänyt WHO:ta koronakriisin huonosta hoidosta. Maanantaina presidentti väitti järjestön olevan Kiinan sätkynukke.

WHO ilmoitti aikaisemmin maanantaina käynnistävänsä riippumattoman selonteon virustoimista.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on paljastanut käyttävänsä malarialääkettä, joka ei asiantuntijoiden mukaan sovellu koronaviruksen aiheuttaman taudin hoitoon.

Trump kertoi käyttävänsä hydroksiklorokiinia ennalta ehkäisynä. Hän on nauttinut lääkettä nyt noin puolentoista viikon ajan päivittäin.

Presidentti huomautti myös, että hänen koronavirustestinsä ovat olleet negatiivisia. Valkoisessa talossa on todettu koronavirustartuntoja.

Kun presidentiltä kysyttiin, miksi hän käyttää lääkettä, hän vastasi, että hänestä se on hyvä. Hän kertoi kuulleensa paljon hyviä asioita lääkkeestä.

Trump väitti, että monet niin sanotusti viruksen eturintamassa työskentelevät käyttävät lääkettä.

Guardianin mukaan Valkoisen talon edustaja vahvisti myöhemmin, että presidentti käyttää hydroksiklorokiinia.

Trump on useaan otteeseen puhunut lääkkeen puolesta. Samalla hänen oman hallintonsa asiantuntijat ovat sanoneet, että lääke ei sovellu koronaviruspotilaille eikä sen turvallisuudesta ole takuita.

Guardianin mukaan lääkettä ei ole hyväksytty covid-19-taudin hoitoon eikä Trumpilla ole tiettävästi todettu koronavirustartuntaa.

Presidentin mukaan hän oli keskustellut Valkoisen talon lääkärin kanssa lääkkeen käytöstä. Hän sanoi, että ehdotus lääkkeen käytöstä tuli häneltä itseltään, ei lääkäriltä.

"Kysyin häneltä, mitä ajattelet. Hän sanoi, jos haluat. Minä sanoin kyllä haluan", presidentti kuvaili.

CNN:n mukaan presidentti ja tämän lääkäri olivat tulleet siihen tulokseen, että lääkityksen mahdolliset edut ylittäisivät sen riskit.

Presidentti on toistuvasti vähätellyt koronaviruskriisiä. Viime viikolla hän sanoi, että virus uhkaa vain pientä ihmisjoukkoa. Yksin Yhdysvalloissa virustartunnan on saanut 1,5 miljoonaa ihmistä. Tilastosivusto Worldometerin mukaan maassa on todettu lähes 92 000 virukseen liittyvää kuolemaa. Se on noin 280 kuolemaa miljoonaa asukasta kohden. Suomessa vastaava luku on päälle 50.

Lue lisää

Suomesta löytyi uusi hyttyslaji, joka saattaa levittää malariaa

Trump tuimistui New Yorkin keskustaan maalattavasta Black Lives Matter -tekstistä – kutsui sanoja "vihan symboliksi"

Suomessa todettu vuorokaudessa 22 uutta koronavirustartuntaa

Kreikka käynnistää lentoliikenteen lomasaarilleen ensimmäistä kertaa sitten koronapandemian puhkeamisen