Tegnell myöntää, että Ruotsissa olisi tarvittu enemmän toimia koronaa vastaan - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ulkomaat

Tegnell myöntää, että Ruotsissa olisi tarvittu enemmän toimia koronaa vastaan

Valtionepidemiologi Anders Tegnell sanoi haastattelussa, että liian moni on kuollut ennenaikaisesti.
Tegnellin mukaan on vaikea arvioida, mitkä muissa maissa toteutetuista toimista ovat olleet tehokkaita ja mitkä eivät, koska maat ottivat käyttöön suuren joukon rajoituksia kerralla. LEHTIKUVA/AFP

Ruotsin olisi pitänyt torjua koronaepidemiaa useammilla toimenpiteillä heti alusta alkaen, myöntää valtionepidemiologi Anders Tegnell Ruotsin radion haastattelussa.

"Jos meitä kohtaisi nyt sama sairaus ja tietäisimme kaiken sen, minkä tiedämme tänään, niin luulen, että päätyisimme tekemään jotain, joka olisi Ruotsin toteuttamien toimien ja muun maailman toimien välimaastossa", Tegnell arvioi.

Hänen mukaansa on kuitenkin vaikea arvioida, mitkä muissa maissa toteutetuista toimista ovat olleet tehokkaita ja mitkä eivät, koska maat ottivat käyttöön suuren joukon rajoituksia kerralla. Asiaan saadaan ehkä lisävalaistusta nyt, kun rajoituksia poistetaan vaiheittain, Tegnell pohtii.

Ruotsissa on tilastoitu tähän mennessä jo lähes 4 500 koronavirukseen liitettyä kuolemantapausta. Väkilukuun suhteutettuna maa on Euroopan kuolintilastoissa Ranskan kanssa jaetulla kolmannella sijalla Britannian ja Italian jälkeen.

Kuolemat lisääntyvät tällä hetkellä hitaammin kuin kevään synkimpinä päivinä, mutta keskimäärin niitä on kirjattu yhä noin 50 päivässä.

Onko liian moni siis joutunut kuolemaan Ruotsissa ennenaikaisesti?

"Kyllä, ilman muuta", Tegnell sanoo.

Hänen mukaansa tulevaisuudessa joudutaan miettimään sitä, mitä kuolemien välttämiseksi olisi ollut tehtävissä.

Lue lisää

Ruotsalaisturistit luikkivat yön aikana Norjan rajan yli, kun poliisin silmä välttää

Lääkärit: Länsi-Pohjan alueella vakava uhka koronaepidemian uudesta leviämisestä – taustalla ostosmatkoja Ruotsin puolelle

Svenska Yle: Euroopassa kuoli kevään aikana 200 000 ihmistä tavanomaista enemmän – kuolleisuuden kasvu keskittyy koronan runtelemille alueille

Suomessa on kirjattu 12 uutta koronavirustapausta