FT: Britannia luopuu EU:n alueelta tuleville tuotteille suunnitelluista rajatarkastuksista - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ulkomaat

FT: Britannia luopuu EU:n alueelta tuleville tuotteille suunnitelluista rajatarkastuksista

Neuvottelut ovat edistyneet kankeasti.
Euroopan unionin ja Britannian neuvottelut alueiden brexitin jälkeisistä suhteista ovat sujuneet kankeasti. LEHTIKUVA / AFP

Britannian hallitus on luopunut suunnitelmastaan ottaa käyttöön täydet rajatarkastukset EU:n alueelta tuleville tuotteille ensi vuoden alusta, uutisoi brittilehti Financial Times.

Lehti kirjoittaa, että taustalla on yritysmaailman maan ministereihin kohdistama paine. Yritysten huolena on, että rajatarkastukset syventäisivät koronavirusrajoitusten ja viruksen leviämisen aiheuttamaa kaaosta ja taloudellista epävarmuutta.

"Tunnistamme koronaviruksen vaikutuksen Britannian yrityksiin", hallinnon edustaja sanoi lehden mukaan.

"Haluamme auttaa yrityksiä sopeutumaan muutoksiin ja mahdollisuuksiin olla sisämarkkinoiden ja tulliliiton ulkopuolella."

Lehden mukaan maan on nyt tarkoitus kertoa vaihtoehtoisesta järjestelmästä EU:sta tuleville tuotteille.

Britannian hallituksen tuoreista suunnitelmista kertoi Suomessa aiemmin Yle.

Euroopan unionin ja Britannian neuvottelut alueiden brexitin jälkeisistä suhteista ovat sujuneet kankeasti. Siirtymäkausi kestää tämän vuoden loppuun.

EU ja Britannia ovat neuvotelleet siitä, miten kaupankäynti ja muut suhteet järjestetään sen jälkeen, kun Britannian EU-eron jälkeinen siirtymäaika päättyy. Viime kuukausina käydyissä neuvotteluissa ei ole saavutettu juurikaan edistystä.

Neuvottelujen suuria kompastuskiviä ovat olleet muun muassa tasapuolisten kilpailuolosuhteiden takaaminen sekä kalastus.

EU:n näkökulmasta tasapuolisen kilpailuympäristön säilyttäminen vaatii Britannian sitoutumista tiettyihin EU-sääntöihin. Britannialle tällainen sitoumus ei käy, vaan maa haluaisi karistaa jaloistaan kaikenlaisen EU-sääntelyn.

Tahojen välisten neuvottelujen tilaa on määrä tarkastella huipputapaamisessa maanantaina.

Lue lisää

EU-vastaisen suvun kasvatti raivasi tiensä Brysseliin mepiksi – "Jos emme onnistu hallitusti muuttamaan sitä, miten yhteiskunta toimii, muutos tulee ilmastokriisin myötä hallitsemattomasti"

Hallitus kannattaa EU:n 30 prosentin suojelutavoitetta

EU avaa rajojaan viidelletoista maalle huomisesta alkaen – Matkustaa saa Kanadaan ja Marokkoon, mutta USA ja Venäjä jäivät listan ulkopuolelle

Puolassa järjestetään koronaviruksen lykkäämät presidentinvaalit – pystyykö haastaja pakottamaan istuvan presidentin toiselle kierrokselle?