Tartuntatautilääkäri: Jällivaaran kaivoksessa ei noudatettu tunnontarkasti koronaohjeita - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ulkomaat

Tartuntatautilääkäri: Jällivaaran kaivoksessa ei noudatettu tunnontarkasti koronaohjeita

Tartuntatautilääkäri Anders Nystedt moittii edelleen kaivosyhtiö LKAB:tä siitä, ettei Pohjois-Ruotsin Jällivaaran kaivoksessa ole noudatettu tunnontarkasti ohjeita koronaviruksen leviämisen estämiseksi.
Miska Puumala
Tilannetta Jällivaaran sairaalan päivystysvastaanotolla on kuvattu kaoottiseksi.

Viime viikolla Nystedt kuvasi kaivosyhtiötä ”näytelmän konnaksi”, kun Norrbottenissa todettujen koronavirustapausten määrä kasvoi yli 200:lla kaikkiaan 952:een. Iso osa tartunnoista on diagnosoitu nimenomaan Jällivaarassa.

Nystedtin mukaan oli ”helppo tunnistaa, mistä leviäminen alkoi uudestaan”. LKAB:n lehdistöpäällikkö Fredrik Björkenwall puolestaan kehotti tuolloin olemaan varovainen tämänkaltaisissa lausunnoissa.

Ruotsin TV:n (SVT) mukaan Nystedt ja kaivoksen edustajat tapasivat maanantaina uudestaan. Nystedt sanoi nyt olevansa tyytyväinen tapaamiseen, kaivoksen ohjeiden olevan hyvät ja useimpien ihmisten hoitaneen velvollisuutensa.

“Ei ole paljon valittamista ja minun on vaikea suhtautua heihin kriittisesti. Mutta jos ohjeita olisi noudatettu pilkulleen, tätä (taudin uudelleen leviämistä) ei olisi tapahtunut”, Nystedt sanoi SVT:lle.

Nystedt on nyt sitä mieltä, ettei koronaviruksen leviämisen syyksi voi sataprosenttisesti leimata LKAB:tä, mutta huomauttaa, että tehohoitoon tulleet ovat kaivostyöläisiä.

”Se, mitä Jällivaarassa on tapahtunut, on muistutus siitä, ettei meillä ole varaa laskea suojaustamme”, Nystedt sanoo.

Tilannetta Jällivaaran sairaalan päivystysvastaanotolla on kuvattu kaoottiseksi.

”Työntekijät itkevät töissä ja he itkevät kotonaan”, muuan henkilöstön edustaja kuvaa tilannetta.

Vastikään lomansa aloittaneita sairaalan työntekijöitä on jouduttu hälyttämään takaisin töihin kasvaneiden potilasmäärien vuoksi, mutta myös siksi, että osa henkilökunnastakin on saanut koronatartunnan.

Lue lisää

Ruotsin peli johti paitsioon

Viennin elpyminen ratkaisevaa

Rovaniemellä koronatapaus päiväkodissa

Ruotsin versio Selviytyjät-tv-sarjasta kuvataan Fidzin sijaan Haaparannan saaristossa – kuvauksille halutaan tiukka koronakontrolli