Ulkomaat

Islannin istuvalle presidentille murskavoitto vaaleissa

Islannissa presidentillä ei ole merkittäviä valtaoikeuksia.
Halldor Kolbeins
Gudni Johannesson keräsi lauantain vaaleissa peräti 92 prosenttia äänistä.

Islannin istuva presidentti Gudni Johannesson valittiin ylivoimaisella ääntenenemmistöllä jatkamaan tehtävässään. Lauantaina pidetyissä vaaleissa hän keräsi peräti 92 prosenttia äänistä.

"Tämä on minulle kunnia. Pidän vaalitulosta osoituksena siitä, että islantilaiset ovat hyväksyneet tapani hoitaa tätä virkaa", Johannesson sanoi jo ääntenlaskun aikana uutistoimisto AFP:lle.

Myös vaaleja edeltävät mielipidemittaukset ennustivat Johannessonille jättivoittoa. Prosenttiosuudet liikkuivat 90:n ja 94:n välillä. Presidentin haastoi liikemies ja oikeistoaktivisti Gudmundur Franklin Jonsson, 56.

Gudni Johannesson on 52-vuotias entinen historian professori, joka valittiin ensi kerran presidentin tehtävään 2016. Islannissa presidentin nelivuotisten virkakausien määrää ei ole rajoitettu.

Islannissa presidentillä ei ole merkittäviä valtaoikeuksia, mutta hän voi esimerkiksi käyttää veto-oikeutta lakialoitteisiin.

Lue lisää

Vihreiden vitsikirjasta tulisi historian ohuin kirja – nämä poliittiset teokset täydentäisivät syksyn valikoiman

MT:n kysely: Marin on kansan suosikki – Istuvan pääministerin jatkokautta toivoo liki kolmannes, Halla-ahon ja Orpon suosio kymmenen prosentin luokkaa

Politiikan tutkija arvioi MT:n gallupin tuloksia: Sauli Niinistö on niin suosittu, että suomalaiset haluavat lisätä presidentin valtaoikeuksia

Lähes puolet suomalaisista lisäisi presidentin sisäpoliittista valtaa kriisitilanteissa – maalla reilusti yli puolet on vahvemman presidentin kannalla