EU avaa rajojaan viidelletoista maalle huomisesta alkaen – Matkustaa saa Kanadaan ja Marokkoon, mutta USA ja Venäjä jäivät listan ulkopuolelle - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

EU avaa rajojaan viidelletoista maalle huomisesta alkaen – Matkustaa saa Kanadaan ja Marokkoon, mutta USA ja Venäjä jäivät listan ulkopuolelle

EU:n suositus ei ole laillisesti sitova, vaan jäsenmaat saavat päättää rajoistaan lopulta itse.
Christof Stache
EU:n suositus ei ole laillisesti sitova, ja jäsenmaat päättävät rajavalvonnastaan itse. Kuvassa Münchenin lentoasema Saksassa.

Euroopan Unionin neuvosto on hyväksynyt viidentoista maan listan, joista saisi huomisesta alkaen EU:n suosituksen mukaan matkustaa unionin sisäpuolelle.

Listalle hyväksyttiin Algeria, Australia, Etelä-Korea, Georgia, Japani, Kanada, Marokko, Montenegro, Ruanda, Serbia, Uusi-Seelanti, Thaimaa, Tunisia ja Uruguay. Viidestoista maa on Kiina, jolle rajat avautuvat, jos eurooppalaiset päästetään vastavuoroisesti Kiinaan.

Muun muassa Yhdysvallat ja Venäjä jäivät listan ulkopuolelle.

EU:n päätös perustuu kunkin maan epidemiatilanteeseen ja tukahduttamistoimiin. Listalle päästäkseen maan uusien koronatapausten määrä suhteutettuna sataantuhanteen asukkaaseen viimeisten kahden viikon ajalta saa olla korkeintaan EU:n keskiarvon tasolla. Uusien tapausten ilmaantuvuuden täytyy olla tasainen tai laskusuunnassa.

Listaa päivitetään tarvittaessa kahden viikon välein.

EU:n suositus ei ole laillisesti sitova, joten jäsenmaat päättävät rajoistaan lopulta itse.

Jäsenmaiden ei kuitenkaan pitäisi lähteä itsenäisesti purkamaan matkustusrajoituksia listaan kuulumattomilta mailta ennen kuin asiasta on koordinoidusti sovittu, neuvoston tiedotteessa huomautetaan.

Lue lisää

"Tähän kysymykseen suomalaiset ansaitsevat vastauksen Jussi Halla-aholta" – SDP:n Lindtman ihmettelee perussuomalaisten kantaa

Hallitus neuvotteli illalla myöhään matkustusrajoituksista – tänään mahdollisesti kerrotaan tuloksista

Boris Johnson asetti takarajan brexit-kauppasopimukselle – yhteisymmärrys on löydettävä 15. lokakuuta mennessä

EU-maat erimielisiä Valko-Venäjän Lukashenkon pakotteista