Yhdysvaltain ja Kiinan kiista kärjistyy: Ulkoministeri Pompeo kutsui Kiinan aluevaatimuksia laittomiksi - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Yhdysvaltain ja Kiinan kiista kärjistyy: Ulkoministeri Pompeo kutsui Kiinan aluevaatimuksia laittomiksi

Kiina vastasi syyttämällä Yhdysvaltoja alueellisen rauhan horjuttamisesta.
Tom Brenner
Mike Pompeo ilmoitti Yhdysvaltojen pitävän Kiinan pyrkimyksiä saada hallintaansa Etelä-Kiinan meren alueita laittomina.

Yhdysvaltain ja Kiinan välinen eripura syveni entisestään, kun Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo arvosteli maanantaina paikallista aikaa kovin sanoin Kiinan toimia Etelä-Kiinan merellä. Pompeo ilmoitti Yhdysvaltojen pitävän laittomina Kiinan pyrkimyksiä saada hallintaansa alueita Etelä-Kiinan merellä.

Kiina on vastannut kritiikkiin kutsumalla sitä perusteettomaksi ja syyttämällä Yhdysvaltoja yrityksestä rikkoa rauhaa alueella.

Yhdysvallat on jo pitkään vastustanut Kiinan laajoja vaatimuksia kiistellyllä vesialueella. Pompeon uusi kannanotto on kuitenkin sikäli poikkeuksellinen, että hän asettui nyt aiempaa selkeämmin tukemaan muiden Kaakkois-Aasian maiden, muun muassa Filippiinien ja Vietnamin, oikeuksia yksittäisillä vesialueilla. Aiemmin Yhdysvallat on välttänyt ottamasta kantaa yksittäisiin aluekiistoihin.

Kiina kehottikin vastauksessaan Yhdysvaltoja pitäytymään puolueettomuudessa.

Koventuneet äänenpainot ovat linjassa presidentti Donald Trumpin laajemman Kiinan-politiikan kanssa. Trumpin hallinto on ottanut kovan linjan Kiinaa vastaan muun muassa asettamalla maalle hiljattain pakotteita uiguurien sortamisen vuoksi. Trump on myös arvostellut Kiinaa ankarasti sen tavasta vastata koronaviruspandemiaan.

Lue lisää

Kiina ei halua ulkomaalaisia tutkimaan koronaviruksen alkuperää – USA:n ulkoministeri Pompeo jatkoi syyttelyä

EU kutsui ulkoministerit koolle Valko-Venäjän kriisin takia

Belgiassa laajennettiin kasvomaskin käyttöpakkoa

Biden valitsi varapresidenttiehdokkaakseen senaattori Kamala Harrisin – suurella puolueella on ensimmäistä kertaa ehdokkaana musta nainen