YK: Tilapäinen perustulo maailman köyhimmille voisi hidastaa koronaviruksen leviämistä - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

YK: Tilapäinen perustulo maailman köyhimmille voisi hidastaa koronaviruksen leviämistä

Perustulo maksaisi arviolta 172 miljardia euroa kuukaudessa.
YK:n mukaan tilapäinen perustulo tulisi jakaa maailman köyhimmille 2,7 miljardille ihmiselle 132 kehitysmaassa LEHTIKUVA/AFP

YK arvioi, että tilapäinen perustulo maailman köyhille voisi auttaa hidastamaan koronaviruksen leviämistä. Asia otetaan esille YK:n kehitysohjelman UNDP:n torstaina julkaistussa raportissa.

Tilapäinen perustulo tulisi jakaa maailman köyhimmille 2,7 miljardille ihmiselle 132 kehitysmaassa. Perustulo maksaisi raportin mukaan arviolta 199 miljardia Yhdysvaltain dollaria (172 miljardia euroa) kuukaudessa.

Raportissa todetaan, että tilapäinen perustulo on toteutettavissa ja se tarvitaan kiireellisesti. Useat maat ovat jo ryhtyneet toimiin väliaikaisen perustulon käyttöön ottamiseksi.

UNDP:n edustaja Achim Steiner painottaa U.S.Newsin mukaan, että ennennäkemättömät ajat vaativat ennennäkemättömiä sosiaalisia ja taloudellisia toimia. Hänen mukaansa elvytyssuunnitelmat eivät voi keskittyä vain suuriin markkinoihin ja isoihin yrityksiin.

Raportissa todetaan, että tilapäinen perustulo on toteutettavissa ja se tarvitaan kiireellisesti.

Koronavirus leviää raportin mukaan nyt yli 1,5 miljoonaan uuteen ihmiseen viikossa. Tartunnat painottuvat entistä enemmän kehitysmaihin.

YK on varoittanut, että pandemia ja siihen liittyvä maailmanlaajuinen taantuma voivat laukaista köyhyyden lisääntymisen maailmanlaajuisesti ensimmäistä kertaa vuoden 1990 jälkeen. Muutos voisi YK:n mukaan suistaa 265 miljoonaa ihmistä nälänhätään.

Raportissa muistutetaan, että kehitysmaissa seitsemän kymmenestä työntekijästä saa toimeentulonsa epäviralliselta sektorilta. Siksi tämä osa työntekijöistä ei voi ansaita rahaa tekemällä kotona etätyönä.

Sosiaaliturvan ulkopuolelle jää UNDP:n mukaan köyhissä maissa suuri joukko ihmisiä. Heistä monet ovat epävirallisia työntekijöitä, matalapalkkaisia, naisia, nuoria, pakolaisia, maahanmuuttajia tai vammaisia. Nämä ihmiset kärsivät pandemian luomasta kriisistä eniten.

UNDP on todennut, että työntekijät, jotka eivät kuulu sosiaaliturvan piiriin, eivät voi jäädä kotiin ilman tuloja. Tilapäinen perustulo antaisi heille mahdollisuuden ostaa ruokaa sekä maksaa terveys- ja koulutuskuluja.

YK:n kehitysohjelman raportissa esitetään myös tapoja, joilla maat voisivat rahoittaa väliaikaisen perustulonsa. Eräs keino olisi antaa köyhille maille mahdollisuus käyttää perustuloon varoja, joita ne olisivat käyttäneet velkojensa hoitamiseen.

Suurimpien talousmaiden G20-ryhmä sopi huhtikuussa, että köyhimpien maiden velanhoitomaksut keskeytetään pandemian vuoksi vuoden loppuun saakka. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on vaatinut velanhuojennuksen tarjoamista kaikille kehitysmaille ja keskituloisille maille.

Lue lisää

IL: Koronavirus levisi keväällä pienissä kunnissa – suhteessa asukasmäärään eniten tartuntoja Ylitorniolla

Tekstiilialalla kaivataan selkeitä ohjeistuksia maskien käyttöön — epäselvä tiedotuslinja hankaloittaa tarvittavien investointien tekemistä

THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut koronalle Virossa

Suomi–Ruotsi-maaottelun kohtalo yhä auki