Maailmalla tiedossa jo yli 16 miljoonaa koronavirustartuntaa - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Maailmalla tiedossa jo yli 16 miljoonaa koronavirustartuntaa

Tartuntatapauksista on todettu heinäkuun aikana yli 5 miljoonaa.
Heinäkuun aikana on todettu jo yli 5 miljoonaa koronavirustartuntaa. LEHTIKUVA / AFP

Maailmalla on tähän päivään mennessä todettu yhteensä yli 16 miljoonaa koronavirustartuntaa, kertovat uutistoimisto AFP:n virallisten lähteiden pohjalta tekemät laskelmat. Yli puolet tartunnoista on todettu Etelä- ja Pohjois-Amerikassa sekä Karibialla.

Eniten tartuntoja on todettu Yhdysvalloissa, jossa niitä on tiedossa 4,2 miljoonaa. Liki 150  000 ihmistä on kuollut maassa virukseen liittyen.

Euroopassa on tiedossa noin 3,1 miljoonaa tartuntaa ja lähes 210  000 kuollutta.

Pandemian leviäminen on jatkanut kiihtymistään. Tartuntatapauksista on todettu heinäkuun aikana yli 5 miljoonaa.

Koronavirustartuntojen olemassaolon aiemmin jyrkästi kiistänyt Pohjois-Korea on kertonut maan ensimmäisestä tartuntaepäilystä. Diktatuurin valtiollisen uutistoimiston KCNA:n mukaan tartuntaa epäillään loikkarilla, joka olisi palannut Etelä-Koreasta takaisin pohjoiseen viikko sitten sunnuntaina.

Epäilyn seurauksena Kaesongin rajakaupunki eristettiin maan johtajan Kim Jong-unin mukaan perjantaina varotoimena.

Kim kokosi kabinettinsa hätäkokoukseen lauantaina ja julisti maahan poikkeustilan.

Guardian-lehden mukaan Pohjois-Korea on saanut yhteensä tuhansia koronavirustestejä Venäjältä ja muilta mailta. Maa on pitänyt pandemian aikana rajansa tiukasti suljettuina.

Guardianin mukaan KCNA ei suoraan kertonut, oliko loikkarille tehty koronavirustesti.

Uutistoimiston mukaan tartuntaepäilyn kohteena oleva ihminen olisi loikannut Etelä-Koreaan kolme vuotta sitten ja palannut sittemmin laittomasti Pohjois-Koreaan.

Tartuntaepäilyn myötä hänet määrättiin "tiukkaan karanteeniin", KCNA kertoo. Sekä hänen kanssaan kontaktissa olleiden että Kaesongissa viimeisten viiden päivänä aikana vierailleiden toimet tutkitaan tarkasti.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Etelä-Koreasta ei ole tihkunut mitään tietoa siitä, että joku olisi päässyt ylittämään maiden välisen tarkasti vartioidun ja miinoitetun rajavyöhykkeen.

Etelä-Koreassa uusia tartuntoja on viime aikoina todettu noin 30–60 päivässä. Koko pandemian aikana tartuntoja on noin 51 miljoonan asukkaan maassa todettu yhteensä vähän yli 14  000, kertoo yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston seuranta.

Pohjois-Korean ja Kiinan 1  400 kilometriä pitkä raja sen sijaan on helpompi ylittää, erityisesti talvella jokien jäädyttyä.

AFP:n mukaan kymmenet pohjoiskorealaiset ovat kulkeneet rajan yli joka päivä salakuljettaen tavaraa suljettuun maahan. Asiantuntijat epäilevätkin, että koronavirus on kulkeutunut Kiinasta Pohjois-Koreaan mahdollisesti jo ennen kuin maiden välinen raja virallisesti suljettiin.

"Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö Pohjois-Korean koronavirustartunnat olisi peräisin Kiinasta", sanoo analyytikko Go Myong-hyun eteläkorealaisesta Asan Institute for Policy Studies -ajatushautomosta AFP:lle.

Gon mukaan mahdollisesti Etelä-Koreasta tulleen tartunnan esiin nostaminen palvelee kuitenkin Kimin tarkoitusperiä. Loikkarit halutaan leimata vaarallisiksi ihmisiksi. Lisäksi taustalla vaikuttavat Koreoiden entisestään jännittyneet välit ja pohjoisen lisääntynyt painostus.

Uusi koronavirus havaittiin viime vuoden lopussa Kiinan Wuhanissa. 1,4 miljardin asukkaan Kiina on ilmoittanut virallisesti noin 86  000 tartunnasta pandemian aikana, mutta asiantuntijat pitävät lukua alimitoitettuna.

Pohjois-Korea sulki alkuvuodesta pandemian levitessä rajansa tärkeimmältä kauppakumppaniltaan Kiinalta, mikä uutistoimisto Bloombergin mukaan syventää entisestään maan talousahdinkoa. Pohjois-Korean talous voi arvioiden mukaan supistua tänä vuonna enemmän kuin 1990-luvun nälänhädän aikana.

Pohjois-Korea lukeutuu maailman köyhimpiin valtioihin. Bloombergin mukaan pula tarvikkeista ja valuutasta tekee maasta viruksen edessä erityisen haavoittuvan. Maan terveydenhuoltojärjestelmää pidetään yleisesti täysin alimitoitettuna epidemiasta selviytymiseen.

Pohjois-Korean väkiluku on noin 25 miljoonaa.

Muu maailma on suhtautunut pääosin skeptisesti Pohjois-Korean aiempiin lausuntoihin siitä, että maassa ei ole tavattu koronavirusta.

Lue lisää

Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan

IL: Koronavirus levisi keväällä pienissä kunnissa – suhteessa asukasmäärään eniten tartuntoja Ylitorniolla

Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan

Suomessa todettu 14 uutta koronavirustartuntaa