Norja rajoittaa Suomen tavoin pohjoisen rajanylityksiä Ruotsista - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Norja rajoittaa Suomen tavoin pohjoisen rajanylityksiä Ruotsista

Norjan hallitus tarkisti viikon lopulla koronan vuoksi asettamiaan matkustusrajoituksia. Matkat Ruotsista eteläiseen Norjaan sallitaan, mutta Pohjois-Ruotsista saapuviin sovelletaan karanteenisäännöksiä.
Pekka Fali
Suomi ja Norja pitävät voimassa tiukat säännöt pohjoisen rajaliikenteessä koronapandemian vuoksi. Kuvassa näkymä Tornion kaupungintalolta Ruotsin Haaparantaan.

Uudet matkustusrajoitukset astuivat voimaan lauantaina. Asiointi Ruotsin Blekingen, Kalmarin, Kronobergin, Skånen, Örebron, Östergötlandin ja Värmlannin alueilta Norjaan sallitaan jatkossa.

Tähän saakka voimassa olleita tiukkoja säännöksiä sen sijaan jatketaan Norrbottenista ja Västerbottenista Norjaan saapuvia kohtaan. Heidän on Norjaan saavuttuaan jäätävä 10 päivän karanteeniin.

Poliisi jatkaa 20. elokuuta saakka rajatarkastuksia Norjan ja Pohjois-Ruotsin välillä neljällä raja-asemalla, jotka ovat Bjørnfjell, Graddis, Umbukta ja Krutfjellet.

Norrbottenissa on rekisteröity tähän mennessä 1 580 koronatapausta, joista 82 on johtanut kuolemaan. Viime viikolla Norrbottenissa todettiin 54 uutta COVID-19 -tapausta.

Västerbottenissa todettuja koronatapauksia on 893, joista kuolemaan on johtanut 31.

Myös Suomi tarkisti torstaina rajanylityksiä koskevia säännöksiä. Sisärajavalvonta on palautettu sunnuntaista alkaen 25. elokuuta saakka Suomen ja Espanjan, Itävallan, Luxemburgin, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin, Slovenian, Sveitsin ja Tšekin välisessä liikenteessä huvialusliikennettä lukuun ottamatta.

Siltä osin kuin sisärajavalvonta jatkuu, sisärajoilla on mahdollista paluuliikenne Suomeen, työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne.

Sisärajavalvontaa ei ole Suomen ja Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian, Liettuan, Alankomaiden, Belgian, Italian, Kreikan, Liechtensteinin, Maltan, Saksan, Slovakian ja Unkarin välisessä liikenteessä. Suomen ja näiden Schengen-maiden välinen liikenne on rajoituksitta sallittua.

Rajat ylittävä matka Suomen ja Norjan välillä on avoinna lukuun ottamatta ihmisiä muista kuin Schengen-maista ja Euroopan maista, joiden COVID-19-luvut ovat epäsuotuisat.

Lue lisää

IL: Koronavirus levisi keväällä pienissä kunnissa – suhteessa asukasmäärään eniten tartuntoja Ylitorniolla

Tekstiilialalla kaivataan selkeitä ohjeistuksia maskien käyttöön — epäselvä tiedotuslinja hankaloittaa tarvittavien investointien tekemistä

THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut koronalle Virossa

Suomi–Ruotsi-maaottelun kohtalo yhä auki