MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Ulkomaat

Tiktok-sovellus mahdollisesti kieltoon Yhdysvalloissa – Trump: "Minulla on valtuus kieltää sovellus"

Yhdysvaltain presidentti sanoo kieltävänsä kiinalaisen sosiaalisen median TikTok-sovelluksen Yhdysvalloissa. Presidentti ei kuitenkaan tunnu tietävän, kuinka sovelluksen kieltäminen käytännössä tapahtuisi.
Nopeasti suosiotaan nuorison parissa kasvattanut videosovellus on herättänyt Yhdysvalloissa huolta siitä, että Kiinan valtion tiedusteluelimet käyttäisivät sitä vakoiluun. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Nopeasti suosiotaan nuorison parissa kasvattanut videosovellus on herättänyt Yhdysvalloissa huolta siitä, että Kiinan valtion tiedusteluelimet käyttäisivät sitä vakoiluun.

Yhdysvaltalaismedia spekuloi aiemmin perjantaina, että presidentti Donald Trump vaatisi sovelluksen irrottamista Yhdysvalloissa sen kiinalaisesta emoyhtiöstä eli sen pakkomyyntiä, mutta Trump ilmoittikin täyskiellosta.

Toimittajille Air Force One -lentokoneessa puhunut Trump sanoi ryhtyvänsä asiassa toimiin jo heti lauantaina.

"No, minulla on siihen valtuus", Trump totesi NBC Newsin mukaan.

"Voin tehdä sen toimeenpanomääräyksellä tai sillä toisella", hän sanoi viitaten kiireellisiin taloudellisiin valtuuksiin.

On kuitenkin epäselvää, kuinka määräys voitaisiin panna täytäntöön.

Perustuslain takaamia kansalaisoikeuksia puolustavan ACLU-järjestön mukaan Trumpin suunnitelma vaarantaa ilmaisunvapauden.

"Se että kiellettäisiin sovellus kuten TikTok, jota miljoonat amerikkalaiset käyttävät viestiäkseen toisilleen, vaarantaa ilmaisunvapauden ja on teknisesti epäkäytännöllistä", järjestö päivitti Twitter-sovellukseen perjantaina.

TikTok-videosovelluksella on arviolta noin miljardi käyttäjää maailmanlaajuisesti.

NBC Newsin mukaan Microsoft on neuvotellut TikTokin ostamisesta Yhdysvalloissa. Trump ilmoitti kuitenkin, ettei hän kannata TikTokin ja Microsoftin kauppaa.

TikTok kieltäytyi aiemmin kommentoimasta mahdollista pakkomyyntiä muutoin kuin toteamalla, että se on varma pitkäaikaisesta menestyksestään. Yritys ilmoitti aiemmin viikolla sitoutuvansa läpinäkyvyyteen ja sallivansa muun muassa algoritmien tarkistamisen käyttäjien ja viranomaisten vakuuttamiseksi.

"Me emme ole poliittisia, emme hyväksy poliittista mainontaa eikä meillä ole mitään agendaa – ainoa tavoitteemme on pysyä elinvoimaisena ja dynaamisena foorumina, josta kaikki voivat nauttia", TikTokin toimitusjohtaja Kevin Mayer sanoi.

"TikTokista on tullut viimeisin kohde, mutta me emme ole vihollinen."

Lue lisää

Presidentti Trumpin hallinto poisti harmaasuden uhanalaisten lajien listalta – luonnonsuojelujärjestöt vastustavat jyrkästi päätöstä

"Ensimmäistä kertaa miessukupolveen joku Valkoisessa talossa kuuntelee farmaria" – viljelijöiltä tulossa äänivyöry Trumpille, MT:n avustaja ennustaa

Yhdysvaltain presidentinvaalit ratkaistaan näissä vaa´ankieliosavaltioissa

Markkinakatsaus: Viljapörssin ralli kiihtyi, kotimaassa vedettiin viime viikolla henkeä