Libanonin pääministeri: Beirutin satamassa räjähti noin 2  750 tonnia ammoniumnitraattia - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Libanonin pääministeri: Beirutin satamassa räjähti noin 2  750 tonnia ammoniumnitraattia

Beirutissa tapahtui tiistai-iltana valtava räjähdys satama-alueella, mikä nosti valtavan savupilven kaupungin taivaalle.
Libanonin pääkaupungissa Beirutissa tapahtui tiistai-iltana valtava räjähdys satama-alueella, mikä nosti valtavan savupilven kaupungin taivaalle ja aiheutti rakennuksia tuhoavan paineaallon. STR / LEHTIKUVA / AFP

Libanonin pääkaupungin Beirutin satamassa räjähti noin 2  750 tonnia ammoniumnitraattia, sanoo Libanonin pääministeri Hassan Diab edustajansa mukaan.

Beirutissa tapahtui tiistai-iltana valtava räjähdys satama-alueella, mikä nosti valtavan savupilven kaupungin taivaalle ja aiheutti rakennuksia tuhoavan paineaallon. AFP:n lähteiden mukaan räjähdyksiä tapahtui kaksi.

Yli sata ihmistä on saanut surmansa ja liki 4  000 loukkaantunut kahdessa valtavassa räjähdyksessä Beirutin satamassa Libanonissa. Uhriluku saattaa nousta vielä huomattavasti, sillä pelastus- ja raivaustyöt olivat edelleen käynnissä varhain keskiviikkona.

Suomen ulkoministeriön mukaan yksi suomalainen loukkaantui lievästi räjähdyksissä. Ministeriö on tavoittanut yhteensä 18 suomalaista. Yksikään tavoitetuista ei ole kertonut tarvitsevansa apua. Tavoitetuista kahdeksan on maassa ja kymmenen ei.

Pääministerin edustaja kertoi lehdistötilaisuudessa, että Diab oli kommentoinut Beirutin tapahtumia Libanonin turvallisuusneuvoston kokouksessa. Pääministerin mukaan ei ole hyväksyttävää, että varastossa on ollut kuuden vuoden ajan 2  750 tonnia ammoniumnitraattia ilman, että sen varastoinnissa on otettu huomioon tarvittavia suojatoimia.

Pääministeri Diab sanoi televisiopuheessaan myöhään tiistaina, että räjähdyksestä vastuussa olevat asetetaan vastuuseen.Tästä katastrofista vastuussa olevat saavat rangaistuksen, Diab sanoi AFP:n mukaan.

Diab pyysi puheessaan myös kansainvälistä apua Libanoniin, joka kärsii pahimmasta talouskriisistä vuosikymmeniin. AFP:n mukaan Libanonin puolustusneuvosto on julistanut Beirutin katastrofialueeksi.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan ammoniumnitraatti ei ole palava aine, mutta se kiihdyttää muiden aineiden palamista. Puhdas ammoniumnitraatti voi tietyissä olosuhteissa myös räjähtää. Räjähdyksen mahdollisuutta voi lisätä voimakas kuumentuminen esimerkiksi tulipalossa.

Beirutissa kerrotaan räjähdyksen jälkeen ilmassa olevan myrkyllisiä kaasuja, kertoo uutiskanava CNN viitaten Yhdysvaltain Beirutin suurlähetystön varoitukseen. Suurlähetystö kehottaa alueella olevia pysymään sisätiloissa ja käyttämään mahdollisuuksien mukaan kasvomaskeja.

Tiistaisten räjähdyksien kerrotaan olleen myös niin voimakkaita, että ne synnyttivät maanjäristysaaltoja. Asia selviää uutiskanava CNN:n mukaan Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen keräämästä datasta. Aallot vastasivat maanjäristystä, joka on voimakkuudeltaan 3,3.

Edellä mainittua voimakkuutta ei voi kuitenkaan verrata suoraan yhtä voimakkaaseen maanjäristykseen. Kansallisen maanjäristystietokeskuksen geofyysikko Don Blaken mukaan Beirutin kaltaisessa maanpäällisessä räjähdyksessä valtaosa energiasta menee ilmaan ja rakennuksiin, ei maahan.

Jos räjähdys olisi tapahtunut maan pinnan alla, olisi se ollut voimakkuudeltaan vieläkin korkeampi, uutiskanava kertoo.

YK:n rauhanturvaajia on loukkaantunut onnettomuudessa, kertoo YK:n rauhanturvaoperaatio Unifil. Osa heistä on vakavasti loukkaantuneita.

Unifil ei kerro loukkaantuneiden tarkkaa lukumäärää. Unifilin laiva oli kiinnitettynä satamaan, kun räjähdys tapahtui alkuillasta. Laiva vaurioitui räjähdyksessä.

Myös Saksan suurlähetystön työntekijöitä haavoittui onnettomuudessa, kertoo Saksan ulkoministeriö. Sataman lähellä sijainnut lähetystö vaurioitui räjähdyksessä.

Ministeriö lisää, ettei kuolleiden ja loukkaantuneiden joukosta voida vielä pois sulkea Saksan kansalaisia.

Tiina Tähtinen ulkoministeriön viestinnästä kertoi STT:lle myöhään tiistaina, että Suomen edustuston kansliatilat vaurioituivat räjähdyksessä täysin. Edustustossa ei ollut ketään sisällä onnettomuuden tapahtuessa.

Tähtisen mukaan Beirutiin on tehty 12 ja Libanoniin 40 matkustusilmoitusta. Matkustusilmoituksen tehneitä suomalaisia tavoitellaan yhä.

Klo 9.38 Juttuun tullut päivitettyjä tietoja

Lue lisää

Tornion räjähdyksestä esitetään vangittavaksi kahta ihmistä

Suomen Punainen Risti tukee katastrofirahastostaan Libanonin avustustyötä ja avaa keräyksen lisärahoituksen hankkimiseksi

Libanonin pääministeri ilmoittanut hallituksensa eroavan – syytti viime viikon räjähdyksestä korruptoitunutta poliittista eliittiä

Libanonin hallituksen jatko vaakalaudalla, jo neljäs ministeri erosi Beirutin räjähdyksen jälkeen