Beirutin räjähdys jätti jälkeensä valtavan kraatterin – syvyys 43 metriä - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Beirutin räjähdys jätti jälkeensä valtavan kraatterin – syvyys 43 metriä

Tiedottamisesta vastaava ministeri ilmoitti eroavansa Libanonin hallituksesta räjähdysonnettomuuden vuoksi.
Tuho räjähdyspaikan ympärillä Beirutissa on valtavaa. Lehtikuva/AFP

Libanonissa tiedottamisesta vastaava ministeri on ilmoittanut jättävänsä hallituksen Beirutin tiistaisen räjähdyksen vuoksi. Ministeri Manal Abdel Samad pyysi erolausunnossaan myös anteeksi Libanonin kansalta.

Räjähdys on lisännyt libanonilaisten kiukkua korruptoitunutta hallintoaan kohtaan. Räjähdyksen aiheuttaneen ammoniumnitraatin tiedettiin olleen vaarallista, mutta sitä ei siitä huolimatta siirretty pois satamasta.

Joitakin kansanedustajia on jo jättänyt tehtävänsä räjähdyksen jälkeen.

Beirutissa tiistaina tapahtunut jättimäinen räjähdys jätti jälkeensä 43 metriä syvän kraatterin. Asiasta kertoi turvallisuusviranomainen uutistoimisto AFP:lle räjähdysalueella toimivien ranskalaisasiantuntijoiden tietoihin perustuen.

Esimerkiksi vuoden 2005 valtavasta räjähdyksestä jäänyt kraatteri oli tapausta tutkivan tuomioistuimen mukaan halkaisijaltaan kymmenmetrinen ja syvyydeltään kaksi metriä. Räjähdyksessä kuoli Libanonin entinen pääministeri Rafik al-Harari.

Satamassa tiistaina tapahtunut räjähdys aiheutti yli 150 ihmisen kuoleman, ja lisäksi tuhansia ihmisiä loukkaantui. Geofysiikan instituutin USGS:n mukaan räjähdys vastasi maanjäristystä, jonka voimakkuus on 3,3.

Viranomaiset ovat kertoneet, että räjähdyksen aiheutti tulipalo sataman varastossa, jossa oli vuosia säilytetty vaarallista ammoniumnitraattia.

Libanonin hallinnon vastustajat ovat jälleen sunnuntaina kutsuneet koolle uusia mielenosoituksia. Lauantaina mielenosoittajat tunkeutuivat esimerkiksi useisiin ministeriöihin, kunnes armeija hääti heidät pois.

Uutiskanava Al Jazeeran mukaan satoja ihmisiä loukkaantui. Uutistoimisto AFP:n mukaan kymmenet loukkaantuneet tarvitsivat sairaalahoitoa, mutta Beirutin sairaalat ovat jo valmiiksi täpötäysiä räjähdyksen uhrien ja koronaviruspotilaiden vuoksi.

Poliisin mukaan yksi poliisi kuoli yhteenotoissa.

Maailman johtajat keskustelevat Libanonin tilanteesta Suomen aikaa iltapäivällä virtuaalikonferenssissa.

Lue lisää

Ammoniumnitraatti

Suomen Punainen Risti tukee katastrofirahastostaan Libanonin avustustyötä ja avaa keräyksen lisärahoituksen hankkimiseksi

Libanonin pääministeri ilmoittanut hallituksensa eroavan – syytti viime viikon räjähdyksestä korruptoitunutta poliittista eliittiä

Libanonin hallituksen jatko vaakalaudalla, jo neljäs ministeri erosi Beirutin räjähdyksen jälkeen