Ulkomaat

Raportti: Australiassa tulee varautua viime maastopalokautta pahempiinkin paloihin

Raportin mukaan ilmastonmuutoksella on ollut selvä vaikutus maastopalokauden voimakkuuteen.
Australian megapalojen tuhoja tammikuussa. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Australiassa Uuden Etelä-Walesin osavaltion tulee varautua samankaltaisiin tai mahdollisesti pahempiin maastopaloihin kuin mitä maassa nähtiin vuoden vaihteessa, selviää tuoreesta raportista. Viime kauden megapaloja kuvailtiin raportissa kuitenkin poikkeuksellisiksi. Asiasta uutisoi maanantaina muun muassa Sydney Morning Herald (SMH).

"Kausi näytti meille, millaisia tuhoja megapalot voivat tehdä ja kuinka vaarallisia ne voivat olla yhteisöille ja pelastajille", raportissa todettiin SMH:n mukaan.

"On selvää, että meidän tulee olettaa, että 2019–20-kauden kaltaisia, ja potentiaalisesti pahempienkin, paloja tulee olemaan uudelleen."

Raportin mukaan ilmastonmuutoksella on ollut selvä vaikutus maastopalokauden voimakkuuteen. Siinä huomautetaan myös, että ilmastonmuutos ei kuitenkaan selitä kaikkea tapahtunutta.

Raportissa annetaan myös useita kymmeniä suosituksia siitä, miten osavaltio voisi varautua paloihin. Uutiskanava ABC kertoo osavaltion aikovan ottaa kaikki suositukset käyttöön.

Lue lisää

Video: Viljelijöitä koettelee Australiassa valtava hiirivitsaus, jyrsijöiden armeijat ovat paikoin vallanneet rehuvarastot ja pellot – "niitä ei pääse karkuun"

Yle uutiset: Kuivuva maasto on nyt herkkää syttymään – tuli levisi maastoon Haapajärvellä ja Raahessa

Intiassa jo yli 400 000 koronatartuntaa vuorokaudessa, mutta todellisen luvun arvellaan olevan vieläkin suurempi

Lehti: Australialaismies askarteli pakollisen koronakaranteenin aikana ruskeista paperipusseista ponin sekä cowboy-varusteet