Ulkomaat

Raportti: Australiassa tulee varautua viime maastopalokautta pahempiinkin paloihin

Raportin mukaan ilmastonmuutoksella on ollut selvä vaikutus maastopalokauden voimakkuuteen.
Australian megapalojen tuhoja tammikuussa. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Australiassa Uuden Etelä-Walesin osavaltion tulee varautua samankaltaisiin tai mahdollisesti pahempiin maastopaloihin kuin mitä maassa nähtiin vuoden vaihteessa, selviää tuoreesta raportista. Viime kauden megapaloja kuvailtiin raportissa kuitenkin poikkeuksellisiksi. Asiasta uutisoi maanantaina muun muassa Sydney Morning Herald (SMH).

"Kausi näytti meille, millaisia tuhoja megapalot voivat tehdä ja kuinka vaarallisia ne voivat olla yhteisöille ja pelastajille", raportissa todettiin SMH:n mukaan.

"On selvää, että meidän tulee olettaa, että 2019–20-kauden kaltaisia, ja potentiaalisesti pahempienkin, paloja tulee olemaan uudelleen."

Raportin mukaan ilmastonmuutoksella on ollut selvä vaikutus maastopalokauden voimakkuuteen. Siinä huomautetaan myös, että ilmastonmuutos ei kuitenkaan selitä kaikkea tapahtunutta.

Raportissa annetaan myös useita kymmeniä suosituksia siitä, miten osavaltio voisi varautua paloihin. Uutiskanava ABC kertoo osavaltion aikovan ottaa kaikki suositukset käyttöön.

Lue lisää

Australiassa lähes 400 hiekkasärkille jumiutunutta valasta on kuollut – kyseessä on todennäköisesti maan historian suurin joukkorantautuminen

Australiassa pelastajat löysivät 200 uutta jumiin joutunutta valasta – suurimman osan uskotaan kuolleen

USA:n länsirannikolla tulipätsit roihuavat edelleen valtoimenaan, Oregonissa evakuoitu jo puoli miljoonaa ihmistä

Melbournessa yli viisi miljoonaa asukasta on määrätty pysymään kotona vähintään kuuden viikon ajan