EU edellyttää Venäjän noudattavan omaa vaatimustaan: Ei saa puuttua Valko-Venäjän sisäisiin asioihin - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

EU edellyttää Venäjän noudattavan omaa vaatimustaan: Ei saa puuttua Valko-Venäjän sisäisiin asioihin

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Valko-Venäjän itsemääräämisoikeutta on kunnioitettava. Haaviston on tarkoitus tavata viikonloppuna Valko-Venäjän opposition edustajia.
Markku Ulander
Kokoukseen osallistuneen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin eilinen ilmoitus avustaa Valko-Venäjää tarvittaessa venäläisillä turvallisuusjoukoilla oli noussut esiin joidenkin ministereiden puheenvuoroissa.

EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Josep Borrellin mukaan Venäjän pitää myös itse noudattaa vaatimustaan, jonka mukaan Valko-Venäjän sisäisiin asioihin ei pidä puuttua ulkopuolelta. Borrell esitti kantansa Berliinissä perjantaina unionin ulkoministereiden niin kutsutun Gymnich-kokouksen päätteeksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi torstaina Venäjän muodostaneen turvallisuusjoukoista reservin, joka voi tarvittaessa lähteä apuun pitämään yllä järjestystä Valko-Venäjällä. Putinin mukaan apujoukkoa ei oteta käyttöön, elleivät valkovenäläiset "ääriainekset" aloita yleistä ryöstelyä ja mellakointia. Toistaiseksi avun antamiseen ei Putinin mukaan ole tarvetta.

Putin perusteli mahdollista väliintuloa Venäjän ja Valko-Venäjän välisellä sotilasliitolla.

Kokoukseen osallistuneen ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Putinin ilmoitus avustaa Valko-Venäjää tarvittaessa venäläisillä turvallisuusjoukoilla oli noussut esiin joidenkin ministereiden puheenvuoroissa. Tässä yhteydessä oli korostettu sitä, että kaikkien on tärkeää kunnioittaa Valko-Venäjän itsemääräämisoikeutta, Haavisto kertoi suomalaismedialle kokouksen jälkeen.

Haavisto matkustaa Berliinin EU-kokouksesta lauantaiksi Vilnaan, missä hän tapaa Liettuan ulkoministerin Linas Linkeviciusin.

Liettuaan on paennut myös paljon Valko-Venäjän oppositiota. Haaviston mukaan Suomen puolelta on esitetty toive tavata vierailulla myös heitä.

Haavisto ei halunnut tarkentaa, onko toiveissa tapaaminen nimenomaan opposition presidenttiehdokkaana olleen Svetlana Tihanovskajan kanssa.

"Nähtäväksi jää, millaisessa kokoonpanossa he haluavat tämän tapaamisen järjestää", Haavisto tyytyi toteamaan.

Valko-Venäjällä väkivaltaan tai vaalivilppiin syyllistyneiden henkilöiden EU-pakotelista on tarkoitus hyväksyä noin kuukauden kuluttua. Haaviston mukaan listalle tulevia nimiä ei käyty läpi, mutta sen laajuudesta keskusteltiin.

"Selvästi sellainen henki oli, että se on lista, joka voi asteittain kasvaa riippuen tilanteen kehityksestä. Millään laajoilla listoilla ei lähdetä liikkeelle."

Hänen mukaansa vain joihinkin yksittäisiin henkilöihin kohdistuvilla pakotteilla on myös laajempaa merkitystä.

"On symbolisesti tärkeää, että tällaiset henkilöt voidaan nimetä ja tiedetään heidän tekonsa", Haavisto totesi.

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko sanoo laittaneensa puolet maan armeijasta taisteluvalmiuteen, kertoo Valko-Venäjän uutistoimisto Belta.

Tällä erää hän maalaili kuvaa ulkomaisten joukkojen liikkeistä maan rajojen läheisyydessä vieraillessaan juustotehtaalla Orshan kaupungissa maan koillisosassa.

Lukashenko toisti aiemman väitteensä siitä, että sotilasliitto Nato olisi lisännyt sotilaallista läsnäoloa lähellä Valko-Venäjän raja-aluetta. Presidentti myös maalaili kuvaa yhdysvaltalaiskoneista, joiden hän vihjasi voivan kantaa mahdollisesti ydinaseita.

"He (Nato-maat) ovat aloittaneet harjoituksia aivan rajan läheisyydessä. Mitä minun pitäisi tehdä? Olen lähettänyt myös omat joukkomme rajan läheisyyteen", hän kertoi.

"Puolet armeijasta on laitettu taisteluvalmiuteen. Se ei ole halpaa."

Maata itsevaltaisesti 26 vuoden ajan hallinnut Lukashenko lupaili tehdasvisiitillään Beltan mukaan myös vastata ulkomaisiin pakotteisiin.

"Näytämme heille, mitä pakotteet ovat", hän julisti Savushkin-Orshan juustotehtaan työntekijöille pitämässään puheessa Beltan mukaan.

Lue myös:

EU-maiden ulkoministerien kokous jatkuu tänään – asialistalla unionin suhteet Turkkiin ja Venäjään

EU-maat erimielisiä Valko-Venäjän Lukashenkon pakotteista

Lue lisää

Yhdysvaltojen ulkoministerin mukaan on hyvin mahdollista, että korkean tason venäläisvirkamiehet määräsivät Navalnyin myrkytyksestä – "Tutkimme ja arvioimme asiaa"

Uutissivusto: Valko-Venäjällä katosi jälleen näkyvä oppositiohahmo

Valko-Venäjä kertoo pidättäneensä eilen yli 600 mielenosoittajaa

Jokerit ei lennä Valko-Venäjälle – Avausottelu Dinamon kanssa Minskissä on peruttu