Minskissä mielenosoittajat alkavat kerääntyä kaupungin keskustaan – moni saapuu paikalle jalkaisin, koska julkinen liikenne on katkaistu - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Minskissä mielenosoittajat alkavat kerääntyä kaupungin keskustaan – moni saapuu paikalle jalkaisin, koska julkinen liikenne on katkaistu

Sosiaalisessa mediassa jaetuissa videoissa näkyy, miten mellakkapoliisit yrittävät estää ihmisten etenemistä kohti poliisien eristämää keskustaa.
Sergei Gapon
Opposition mielenosoitukset Valko-Venäjällä ovat jatkuneet jo kolme viikkoa.

Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä mielenosoittajia on alkanut kerääntyä kaupungin keskustaan. Julkiset liikenneyhteydet on katkaistu, joten monet ovat saapumassa paikalle jalan.

Sosiaalisessa mediassa jaetuissa videoissa näkyy, miten mellakkapoliisit yrittävät estää ihmisten etenemistä kohti poliisien eristämää keskustaa.

Opposition mukaan paikalle odotetaan tuhansittain ihmisiä. Myös muissa kaupungeissa on määrä pitää pienempiä mielenosoituksia.

Valko-Venäjän viranomaiset kertoivat lauantaina peruneensa lukuisten kansainvälisten medioiden akkreditointeja eli lehdistölupia. Listalla oli runsaasti suuria kansainvälisiä toimijoita kuten uutistoimistot AFP ja Reuters, yleisradioyhtiö BBC ja suuri saksalaiskanava ARD.

Maata ravistelevien suurprotestien aikana toimittajia on jo aiemminkin pidätetty, pahoinpidelty ja karkotettu maasta. Myös pääsyä erilaisille uutissivustoille ja internetiin on estetty.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapasi lauantaina Liettuassa Valko-Venäjän opposition presidenttiehdokkaan Svetlana Tihanovskajan, joka pakeni maasta Liettuaan presidentinvaalien jälkeen.

Haavisto kertoi STT:lle Tihanovskajan esittäneen vahvan toiveen, että dialogi opposition ja hallinnon välillä voitaisiin aloittaa. Tätä myös Suomi ja EU tukevat.

Valko-Venäjän protestit alkoivat, kun maata pitkään itsevaltaisesti hallinnut presidentti Aleksandr Lukashenko kolme viikkoa sitten julistettiin presidentinvaalien voittajaksi yli 80 prosentin ääniosuudella. Länsimaiden mukaan vaalit olivat vilpilliset.

Lukashenko on hallinnut maata itsevaltaisesti vuodesta 1994. Hän viettää sunnuntaina syntymäpäiväänsä, ja täyttää 66 vuotta. Valko-Venäjän televisiossa on näytetty presidentille lähetettyjä onnitteluviestejä.

Lue lisää

Yhdysvaltojen ulkoministerin mukaan on hyvin mahdollista, että korkean tason venäläisvirkamiehet määräsivät Navalnyin myrkytyksestä – "Tutkimme ja arvioimme asiaa"

Uutissivusto: Valko-Venäjällä katosi jälleen näkyvä oppositiohahmo

Valko-Venäjä kertoo pidättäneensä eilen yli 600 mielenosoittajaa

Jokerit ei lennä Valko-Venäjälle – Avausottelu Dinamon kanssa Minskissä on peruttu