Yhdysvalloissa poliisi ampui jälleen mustan miehen Los Angelesissa - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Yhdysvalloissa poliisi ampui jälleen mustan miehen Los Angelesissa

Laajat Black Lives Matter -protestit levisivät alkukesästä ympäri maata sen jälkeen, kun musta mies George Floyd kuoli poliisin kuristusotteessa.
Mustien kokema poliisiväkivalta on ollut tänä kesänä erityisesti tapetilla Yhdysvalloissa. LEHTIKUVA /AFP

Yhdysvalloissa poliisi on ampunut kuoliaaksi mustan miehen, kertovat paikalliset mediat.

Uutistoimisto AFP:n mukaan 29-vuotias mies oli ajanut pyörällään Los Angelesissa maanantai-iltapäivänä paikallista aikaa, kun poliisi oli pysäyttänyt hänet liikennerikkomuksesta, jota ei ole tarkkaan yksilöity.

Mies pakeni poliisia jalan. Poliisien saatua miehen kiinni hän oli lyönyt yhtä poliiseista. Samalla mieheltä oli tippunut hänen mukanaan olleita esineitä, joiden joukosta oli paljastunut käsiase.

Tämän jälkeen poliisi oli ampunut miestä. Tiedossa ei ole, oliko ammuttu mies yrittänyt tavoitella asettaan vai oliko ase jo pudonnut maahan, kun poliisi ampui miestä.

Viimeksi noin viikko sitten poliisi ampui Kenoshassa mustaihoista Jacob Blakea selkään useita kertoja. Blake jäi henkiin, mutta hän on halvaantunut. Tapahtunutta seuranneissa laajoissa mielenosoituksissa on kuollut ainakin kaksi ihmistä.

Blaken ampuminen on aiheuttanut jälleen suuria poliisiväkivallan vastaisia protesteja ympäri maata. Myös Los Angelesissa järjestettiin pienimuotoinen protesti pyöräilijän kuoleman vuoksi pian tapahtuman jälkeen.

Mustien kokema poliisiväkivalta on ollut tänä kesänä erityisesti tapetilla Yhdysvalloissa. Laajat Black Lives Matter -protestit levisivät alkukesästä ympäri maata sen jälkeen, kun musta mies George Floyd kuoli poliisin kuristusotteessa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin on määrä vierailla tänään Wisconsinin Kenoshassa Blaken ampumisen jälkeen. Vierailu on aiheuttanut jo etukäteen paljon närää.

Trumpin ei ole määrä tavata vierailullaan Blaken perhettä.

Uutiskanava ABC Newsin mukaan Valkoinen talo on yrittänyt saada yhteyttä Blaken perheeseen. McEnanyn mukaan hallinto ei ole kuitenkaan vielä päässyt yhteyksiin miehen läheisten kanssa.

Halvaantuneen miehen setä Justin Blake kertoi sunnuntaina ABC:n haastattelussa, ettei perheellä ole erityistä halua olla tekemisissä Trumpin kanssa.

"Me uskomme hänen lietsoneen tätä väkivaltaa", Justin Blake kertoi haastattelussa.

ABC:n mukaan Trump kommentoi Blaken ampumista ensimmäistä kertaa vasta viime viikon perjantaina, useita päiviä teon jälkeen.

Demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden taas syytti maanantaina Pennsylvanian Pittsburghissa pitämässään puheessa Trumpia väkivallan lietsomisesta.

77-vuotias demokraattiehdokas julisti presidentin olleen kansakunnalle myrkyllinen aina virkaanastumisestaan lähtien.

Bidenin mukaan Trump ei pysty pysäyttämään väkivaltaa, koska presidentti on ruokkinut sitä vuosien ajan. Hän on myös nostanut esille, että Trumpin uhkakuvat väkivaltaisuuksista eivät ole tulevaisuuden uhka, vaan väkivaltaisuudet ovat sattuneet nimenomaan tämän presidenttikauden aikana.

Lue lisää

Trump puoluekokouspuheessaan: Rokote tulee vuoden loppuun mennessä

USA:ssa kolme osavaltiota haastaa Trumpin hallinnon oikeuteen postijupakan vuoksi

Presidentti Obama: Trump ei ole koskaan ottanut tehtäväänsä vakavasti – Trump kuvaili Obamaa kamalaksi ja hyödyttömäksi

300 000 ihmistä myöhemmin