Euroopan maiden sekalaisia koronamatkustusrajoituksia halutaan yhtenäistää – komission ehdotus on löyhempi kuin Suomen tämänhetkinen linja - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Euroopan maiden sekalaisia koronamatkustusrajoituksia halutaan yhtenäistää – komission ehdotus on löyhempi kuin Suomen tämänhetkinen linja

Komissio katsoo, että koronapandemiasta johtuville rajoituksille pitäisi määrittää yhteiset arviointiperusteet ja raja-arvot.
Lehtikuva / Markku Ulander
EU-komission ehdotus yhtenäisistä matkustusrajoituksista olisi löyhempi kuin Suomen tämänhetkinen linja.

EU-komissio ehdottaa unionin jäsenmaille yhtenäisten matkustusrajoitusten määrittämistä, koska se pitää nykyistä tilannetta liian sekavana ja kansalaisille hankalana. Komissio katsoo, että koronapandemiasta johtuville rajoituksille pitäisi määrittää yhteiset arviointiperusteet ja raja-arvot.

Suomen kohdalla ehdotus merkitsisi toteutuessaan suositusten hölläämistä. Komissio ehdottaa, että matkustamista toisiin EU-maihin ei saisi rajoittaa, jos uusia tapauksia todetaan kahden viikon ajanjaksolla 100 000:ta henkilöä kohti enintään 50. Toinen edellytys on, että lähtömaassa tehdään viikoittain yli 250 koronatestiä 100 000:ta asukasta kohti.

Suomi on liikennevalomallissaan asettanut vihreän valon rajan enintään 8-10 tapaukseen 100 000:ta henkilöä kohti.

Komission mallissa vihreä valo annettaisiin alueille, jolla uusia koronatapauksia on 14 vuorokauden aikana 100 000:ta henkilöä kohti ilmoitettu alle 25. Oranssi valo koskisi alueita, joilla tapauksia on alle 50. Punainen valo koskisi yli 50 tapauksen alueita. Harmaiksi jäävät alueet, joilta tietoa ei ole tarpeeksi.

EU-maat eivät saisi evätä muista EU-maista matkustavien henkilöiden maahanpääsyä. Punaiseksi tai harmaaksi luokitellulta alueelta matkustavilta voisi vaatia joko karanteeniin menoa tai testin teettämistä saapumisen jälkeen.

Välttämättömän tehtävän tai tarpeen vuoksi matkustavilta – kuten kriittisiä ammatteja harjoittavilta työntekijöiltä, rajatyöntekijöiltä ja lähetetyiltä työntekijöiltä, opiskelijoilta tai toimittajilta, jotka suorittavat tehtäviään – ei komission ehdotuksessa vaadittaisi karanteenia.

Komissio toteaa, että nykyisellään jäsenmaiden koronamatkustusrajoituksissa on suuria eroja siinä, miten kansalaisten vapaata liikkuvuutta EU:ssa rajoitetaan.

"Ylimääräisten häiriöiden aiheuttamista jo valmiiksi hauraille talouksille tulisi välttää, samoin kuin epävarmuuden lisäämistä kovia kokeneille kansalaisille", sanoi terveydestä ja elintarviketurvallisuudesta vastaava komissaari Stella Kyriakides tiedotteessa.

Oikeuskomissaari Didier Reynders luonnehti nykytilaa ja eri maiden erilaisia sääntöjä "kakofoniaksi".

"Me haluamme yksinkertaistaa asioita. Me ehdotamme selkeitä ja syrjimättömiä kriteereitä, joita jäsenmaat voivat helposti noudattaa", Reynders sanoi.

Komission ehdotus menee jäsenmaiden edustajista koostuvan neuvoston käsittelyyn. Yhtenäisten matkustusrajoitusten toimeenpano ei ole varmaa, koska päätös on jäsenmaiden.

Aiheet Korona
Lue lisää

Täällä Korona on ollut jo kauan vitriinissä – pieni museohelmi hurmaa kävijänsä

Koronakriisin epäonnistumiset otetaan selvitykseen – "Ei tässä syyllisiä etsitä", johtaja Veli-Pekka Nurmi Onnettomuustutkintakeskuksesta sanoo

AVI:n uudet ohjeet hämmensivät - kyseessä kirjoitusvirhe

Suomen varsahuutokauppa pidetään kuin pidetäänkin livenä Ypäjällä