EU varoitti Britanniaa luistamasta brexit-sopimuksesta - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

EU varoitti Britanniaa luistamasta brexit-sopimuksesta

Britannian hallitus on antanut lakiesityksen, jolla puututaan erosopimuksessa sovittuun Pohjois-Irlannin järjestelyyn.
LEHTIKUVA/AFP
Pääministeri Boris Johnsonin hallitus on antanut lakiesityksen, jolla puututaan erosopimuksessa sovittuun Pohjois-Irlannin järjestelyyn.

EU varoittaa Britanniaa luistamasta brexit-sopimuksen velvoitteistaan. Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin mukaan Britannian on kannettava vastuunsa ja pantava sopimus toimeen.

Britannian hallitus on antanut lakiesityksen, jolla puututaan erosopimuksessa sovittuun Pohjois-Irlannin järjestelyyn. EU:n mukaan lakiesitys on kansainvälisen oikeuden vastainen.

Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille ei haluttu kovaa rajaa tullimuodollisuuksineen, joten erosopimuksessa sovittiin, että Pohjois-Irlanti jäisi käytännössä osaksi EU:n sisämarkkinoita.

Sen sijaan Pohjois-Irlannista muualle Britanniaan kulkevaan tavaraliikenteeseen tulisi tullimuodollisuuksia. EU:lle järjestely on tärkeä, koska se haluaa, että Pohjois-Irlannista ei tule takaporttia EU:n sisämarkkinoille.

EU on valmistautumassa oikeudellisiin toimiin, jos Britannia vie kiisteltyä lakia eteenpäin. Se voisi viedä Britannian esimerkiksi Euroopan unionin tuomioistuimeen erosopimuksen rikkomisesta.

Aiheet brexit
Lue lisää

EU:n päästövähennystavoite kiristyy – komission puheenjohtajan suurpuhe nosti esiin puurakentamisen ja hiilinielut

EU vaatii Britannialta selvitystä aikeista vesittää brexit-sopimus – tutkija näkee tilanteessa kauppasopimuskiistoja vakavamman ongelman

Boris Johnson asetti takarajan brexit-kauppasopimukselle – yhteisymmärrys on löydettävä 15. lokakuuta mennessä

Selvitys: Venäjä on saattanut vaikuttaa Britannian Brexit-äänestyksen lopputulokseen