Ulkomaat

Yhdysvallat kieltää Tiktokin ja Wechatin sunnuntaista lukien

Yhdysvallat on pitänyt sovelluksia turvallisuusuhkana ja väittänyt Kiinan käyttävän niitä muun muassa teollisuusvakoiluun.
Videoiden jakamiseen käytetty Tiktok on suosittu sovellus erityisesti teini-ikäisten parissa. LEHTIKUVA/AFP.

Yhdysvallat kieltää Tiktok- ja Wechat -videosovellusten toiminnan maassa sunnuntaista lähtien, kertovat viranomaiset.

Yhdysvallat on pitänyt sovelluksia turvallisuusuhkana ja väittänyt Kiinan käyttävän niitä muun muassa teollisuusvakoiluun. Presidentti Donald Trump allekirjoitti elokuussa asetuksen, jonka mukaan Tiktokin omistavan ByteDancen tulee myydä Yhdysvaltain-toimintonsa amerikkalaiselle yritykselle. Muuten amerikkalaisilta kielletään liiketoimet yrityksen kanssa.

Videoiden jakamiseen käytetty Tiktok on valtavan suosittu sovellus erityisesti teini-ikäisten parissa. Sitä on ladattu yksin Yhdysvalloissa jo 175 miljoonaa kertaa.

Taannoin ohjelmistoyhtiö Oracle teki sovelluksesta ostotarjouksen. Sitä ennen ohjelmistojätti Microsoft oli ilmoittanut, että ByteDance oli torjunut sen ostotarjouksen.

Tiktok on haastanut Trumpin toimeenpanomääräyksen oikeudessa. Se on kiistänyt Yhdysvaltain syytökset vakoilusta ja vakuuttanut, ettei se ole koskaan luovuttanut yhdysvaltalaista käyttäjädataansa Kiinan viranomaisille.

Kiinan mukaan Trumpin linjauksissa on kyse poliittisesta ajojahdista. Kiinan ja Yhdysvaltain välit ovat kiristyneet ennätyskireiksi viime kuukausina.

Lue lisää

Yhdysvaltalaissairaalat äärirajoilla koronapotilaiden vuoksi

Biden nousi selvään voittoon

EK:n ilmastoasiantuntija: Biden toisi täyskäännöksen USA:n ilmastopolitiikkaan – lisäisi kysyntää suomalaisyritysten vihreille ratkaisuille

Presidentin kanslia vahvistaa tiedon: Venäjä ja Yhdysvallat neuvottelevat aseriisunnasta huomenna Helsingissä