Ulkomaat

Toisen maailmansodan aikainen pommi räjähti – kaksi pomminpurkajaa kuoli Salomonsaarilla

Britanniasta ja Australiasta kotoisen olleet purkajat kuolivat sairaalassa
StewyOz/ Wikimedia Commons
NPA:n mukaan Salomonsaarilla on yhä runsaasti räjähtämättömiä sotatarvikkeita.Kuvan lisenssi: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Visale,_Solomon_Islands.JPG

Kaksi pomminpurkajaa on kuollut Salomonsaarilla Tyynellämerellä, kun heidän käsittelyssään ollut toisen maailmansodan aikainen pommi räjähti. Poliisin mukaan onnettomuus tapahtui sunnuntaina saarten pääkaupungissa Honiarassa.

Britanniasta ja Australiasta kotoisen olleet purkajat kuolivat sairaalassa. Norjalaistaustainen hyväntekeväisyysjärjestö NPA on vahvistanut kahden sen työntekijän kuolleen. NPA kokoaa Salomonsaarilla tietokantaa sodanaikaisista räjähtämättömistä ammuksista. Se on keskeyttänyt toimintansa saarilla tutkinnan ajaksi.

Oseaniassa sijaitsevilla saarilla käytiin toisessa maailmansodassa kiivaita taisteluita liittoutuneiden ja Japanin välillä. Sodan päätyttyä molemmat osapuolet jättivät jälkeensä suuret määrät taisteluvälineitä, esimerkiksi kranaatteja ja maamiinoja.

NPA:n mukaan Salomonsaarilla on yhä runsaasti räjähtämättömiä sotatarvikkeita. Räjähdysvaaran lisäksi ne muodostavat ympäristöriskin, kun 75 vuotta vanhat ammukset alkavat hajotessaan vuotaa vahingollisia kemikaaleja.

"Sodasta jääneet ammukset tappavat ja vahingoittavat vakavasti paikallisia ihmisiä yhä. Niitä käytetään myös kalastuksessa tuhoavalla tavalla", järjestö sanoo.

Ammuksia löytyy esimerkiksi rakennustyömailta, koralliriutoilta, maatiloilta, metsistä ja kotien puutarhoista.

Lue lisää:

"Aika lailla kranaatilta näyttää" – MT:n toimittaja löysi juttureissullaan ammuksen näköisen esineen, paljastui sodanaikaiseksi suutariksi

Lue lisää

SPR:n Kontti-myymälään myyntiin tuotujen tavaroiden joukosta löytyi käsikranaatti Oulussa –"Lahjoitusesine, todennäköisesti vanha sotamuisto"

Magneettikalastaja teki löydön: Espoon Bodomjärvestä paljastui hyvin vanha sotilasräjähde

Kommentti: Belgia kannustaa ihmisiä junamatkailuun ilmaisilla lipuilla vaikka tilanne on yksi Euroopan hälyttävimmistä – maskia ihmiset pitävät kuitenkin kuuliaisesti

Italiassa uusia koronatartuntoja enemmän kuin keväällä – messut peruttava ja itsepalvelubaarien suljettava jo iltakuudelta