Ulkomaat

Trump syytti YK:ssa Kiinaa koronapandemian aiheuttamisesta – puhui "Kiina-viruksesta"

Trump syytti myös maailman terveysjärjestö WHO:ta aiemmasta virheellisen tiedon levittämisestä, jonka mukaan virus ei tartu ihmisestä toiseen
LEHTIKUVA / AFP
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi YK-puheessaan pitävänsä Kiinaa syypäänä koronaviruksen leviämiseen.

YK:n yleiskokoukselle puhunut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pitää Kiinaa vastuussa maailmanlaajuisen koronapandemian aiheuttamisesta. Ennalta nauhoitetussa puheessaan Trump puhui koronaviruksen sijaan "Kiina-viruksesta", jonka maa päästi levittämään tartuntoja.

"Meidän pitää saattaa vastuuseen maa, joka päästi tämän vitsauksen irti maailmalle", Trump uhosi.

Kiinan lisäksi hän syytti Maailman terveysjärjestöä WHO:ta aiemmasta virheellisen tiedon levittämisestä, jonka mukaan virus ei tartu ihmisestä toiseen. WHO:n Trump lisäsi olevan "käytännössä Kiinan valvonnassa".

Trump myös kehui puheessaan vuolaasti oman maansa toimia tautiin vastaamisessa. Yhdysvalloissa koronavirukseen kuolleita 200 000:aa ihmistä hän ei maininnut.

Trumpin jälkeen puhujavuoroon tullut Kiinan presidentti Xi Jinping puolestaan varoitti länttä politisoimasta pandemiaa. Koska valtiojohtajien puheet olivat etukäteen nauhoitettua, kommenttia ei voinut pitää spontaanina vastauksena Trumpin syytöksille.

Xin YK:n päämajan kokoussalissa esitellyt Kiinan suurlähettiläs sen sijaan torjui, Trumpia mainitsematta, jyrkästi Kiinaa kohtaan esitetyt "perusteettomat syytökset".

Ensimmäisen päivän puhujalistalla ovat myös Venäjän presidentti Vladimir Putin, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Iranin presidentti Hasan Ruhani.

Puhemaraton jatkuu viikonlopulle saakka, sillä puhujia on jonossa lähes 200. Presidentti Sauli Niinistön pitämä Suomen virtuaalinen puheenvuoro on yleiskokouksen ohjelmassa huomenna keskiviikkona.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on toistanut vetoomuksensa globaalista tulitauosta koronapandemian vaivaamassa maailmassa. Puheessa YK:n yleiskokouksessa Guterres totesi, että konfliktien jatkumisessa on vain yksi voittaja: koronavirus.

Hänen mukaansa tulitauko pitäisi saada aikaa vuoden loppuun mennessä. Meillä on sata päivää aikaa ja kello käy, Guterres sanoi.

Pääsihteerin mukaan nyt tarvitaan yhteistyötä, sillä populismi ja kansallismielisyys ovat epäonnistuneet epidemiaan vastaamisessa.

"Nuo lähestymistavat viruksen pidättelemiseksi ovat usein ilmiselvästi vain pahentaneet tilannetta", Guterres sanoi.

Guterres myös varoitti uuden kylmän sodan vaarasta Kiinan ja Yhdysvaltain välillä, tosin mainitsematta suoraan maiden nimiä.

"Maailmallamme ei ole varaa tulevaisuuteen, jossa kaksi suurinta taloutta jakavat maailman kahteen osaan", pääsihteeri sanoi.

YK:n 75. yleiskokouksen korkean tason puheet pidetään pandemian takia poikkeuksellisissa puitteissa. Pääsihteeri Guterres puhui New Yorkin päämajassa lähes tyhjälle salille. Häntä seuraavat valtioiden ja hallitusten johtajat puolestaan esiintyvät ennalta nauhoitetuilla puheilla.

Lue lisää

Markkinakatsaus: Viljapörssin ralli kiihtyi, kotimaassa vedettiin viime viikolla henkeä

Lähteekö Esko Aho presidenttikisaan, entä mitä mieltä hän on Paavo Väyrysestä? "Kirjoittaessa tuli esille asioita, joita tämän ajan ihmiset eivät tiedä"

Esko Aho: Aiemmin sovitut palkankorotukset ja hallitusohjelman menolisäykset pitäisi perua – "Trumpin jatkokausi olisi huono asia Suomelle ja Euroopalle"

"Ehkä tein testin, ehkä en", Trump väisteli kysymyksiä koronatestistään, valkoisesta ylivallasta ja QAnonista – Biden puhui politiikkaa