LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ulkomaat

Nobelin rauhanpalkinto Maailman elintarvikeohjelmalle WFP:lle

Komitea haluaa palkita WFP:n sen pyrkimyksistä taistella nälänhätää vastaan ja työstä rauhan edellytysten parantamiseksi konfliktialueilla.
Maailman elintarvikejärjestön avustuskasseja Syyriassa Damaskoksen lähellä. LEHTIKUVA / AFP

Nobelin rauhanpalkinto myönnetään tänä vuonna YK:n alaiselle Maailman elintarvikeohjelmalle WFP:lle (World Food Programme). Norjan Nobel-komitean mukaan kansainvälisen solidaarisuuden ja monenkeskisen yhteistyön tarve on silmiinpistävämpää kuin koskaan aiemmin.

Komitea haluaa palkita WFP:n sen pyrkimyksistä taistella nälänhätää vastaan ja työstä rauhan edellytysten parantamiseksi konfliktialueilla. Palkitsemisperusteluissa muistutetaan, että sota ja konfliktit voivat haitata elintarvikehuoltoa samoin kuin epävarmuus ruoan saannista voi saada kytevät konfliktit leimahtamaan liekkiin.

"Nälkä ja aseelliset konfliktit ovat osa samaa noidankehää. Emme saavuta koskaan tavoitetta nälän poistamisesta, jos emme myös saa sotia ja aseellisia konflikteja päättymään", komitea toteaa.

Norjan Nobel-instituutin mukaan tämän vuoden rauhanpalkinnon saajaksi tehtiin määräaikaan mennessä 318 ehdotusta, joista 211 on henkilöitä ja 107 järjestöjä.

Nobelin rauhanpalkinto jaetaan joulukuussa Oslossa tavallista pienimuotoisemmin menoin koronapandemian vuoksi. Palkintoseremonia on perinteisesti järjestetty Oslon kaupungintalolla, johon mahtuu tuhat vierasta.

Tämän vuoden seremonia järjestetään sata ihmistä vetävässä auditoriossa Oslon yliopistolla eikä perinteistä juhlaillallista järjestetä.

Lue lisää

Apartheidin vastaisen taistelun ikonin Desmond Tutun hautajaiset on määrä järjestää uudenvuodenpäivänä

Nobelin rauhanpalkinto kahdelle sananvapauden puolesta toimivalle toimittajalle

Uutistausta: Missä on poliittinen halu rakentaa, ei hajottaa?

Korona vei Nobel-juhlat Tukholmasta, Oslossa ehkä pieni seremonia