Ulkomaat

Taloustieteen Nobel jaettiin kahdelle yhdysvaltalaiselle huutokauppatutkijalle – palkinnon jakajat vastasivat ihmettelyyn USA-keskeisyydestä

Huutokauppaa sovelletaan yhä monipuollisemmin muun muassa kalastuskiintiöiden ja radiotaajuuksien myynnissä.
Yhdysvaltalaiset Paul Milgrom ja Robert Wilson saivat taloustieteen Nobel-palkinnon. He ovat kehittäneet uusia huutokauppatapoja tavaroille ja palveluille. LEHTIKUVA / AFP

Taloustieteen Nobel-palkinto on tänä vuonna myönnetty yhdysvaltalaisille Paul Milgromille ja Robert Wilsonille huutokauppoihin liittyvästä tutkimuksesta.

Milgrom ja Wilson ovat palkinnon myöntäjien mukaan selvittäneet huutokauppojen toimintaa ja kehittäneet tämän tiedon varassa uusia huutokauppatapoja tavaroille ja palveluille, joita olisi vaikea myydä perinteisin tavoin.

Huutokauppoja käytetään yhä monimutkaisemmissa yhteyksissä. Palkinnon myöntämistilaisuudessa nostettiin esille esimerkkeinä radiotaajuuksien, kalastuskiintiöiden ja internetin mainospaikkojen myynti.

Palkintokomitean johtajan Peter Fredrikssonin mukaan palkitut ovat aloittaneet työn teorioiden parissa ja myöhemmin käyttäneet tuloksiaan maailmanlaajuisesti levinneissä käytännöissä.

"Heidän tuloksensa ovat suureksi hyödyksi yhteiskunnalle", Fredriksson sanoo tiedotteessa.

Palkinnon arvo on 10 miljoonaa kruunua (vajaa miljoona euroa), joka jaetaan tasan voittajien kesken.

Talouden Nobel on viimeinen tämän syksyn Nobel-palkinnoista. Lääketieteen, fysiikan, kemian, kirjallisuuden ja rauhan palkintojen tuoreet voittajat julkistettiin viime viikolla.

Viime perjantaina rauhanpalkinnon saajaksi ilmoitettiin YK:n alainen Maailman elintarvikeohjelma WFP. Kirjallisuuspalkinnon sai yhdysvaltalainen runoilija Louise Glück. Kemian palkinnon puolestaan sai geenisaksiksi kutsutun geenimuokkauksen kehittänyt tutkijapari, fysiikan palkinnon sai kolme tutkijaa mustien aukkojen tutkimuksesta ja lääketieteen Nobelin sai hepatiitti C -viruksen löytäneet kolme amerikkalaistutkijaa.

Palkinnon paljastustilaisuudessa jakajia pyydettiin kommentoimaan huomiota siitä, että kaikki palkinnot menivät ainakin osin Yhdysvaltoihin. Taloustieteen palkinnosta vastaavan komitean puheenjohtaja Fredriksson vakuutti, että palkinnoissa huomioidaan ehdotuksia ympäri maailmaa ja vältetään vinoumia monin keinoin.

Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian pääsihteeri Göran Hansson arvioi, että Yhdysvaltojen mittava panostus tutkimukseen ja korkeakoulutukseen toisen maailmansodan jälkeen on tuottanut tulosta. Sitä ennen Hanssonin mukaan Nobel-palkintoja myönnettiin aluksi pääosin Eurooppaan.

Toisaalta hän huomautti, että viime vuosina on nähty huomattavasti palkinnon saajia myös muualta maailmasta, erityisesti Itä-Aasiasta.

"Jää nähtäväksi, miten trendi muuttuu tulevaisuudessa ja nähdäänkö toinen siirtymä", Hansson pohti.

Taloustieteen Nobel ei ole virallisesti Nobel-palkinto, sillä se ei ole Nobelin itsensä perustama. Palkinto on viralliselta nimeltään Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi, ja sitä on myönnetty vuodesta 1969 lähtien.

Koronaviruspandemian vuoksi tämä Nobel-syksy on aiemmasta poikkeava. Tukholmassa ei järjestetä joulukuussa vuoden seurapiiritapahtumaa eli Nobel-illallisia. Myös varsinaiset palkintoseremoniat järjestetään etäyhteyksien turvin siten, että tuoreet nobelistit eivät saavu paikalle vaan pysyvät kotimaissaan.

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Hotelli Savonsolmun kiinteistö myytiin huutokaupalla – korkein tarjous 183 000 euroa

Haluaisitko ostaa itsellesi ihan oman hotellin? Pieksämäellä sijaitsevaa Hotelli Savonsolmua myydään nyt huutokaupalla