Ulkomaat

Irlanti määrää ihmiset pysymään kodeissaan ja ravintolat saavat myydä vain noutoruokaa

Liikkua saa vain viiden kilometrin säteellä kodistaan. Koulut ja päiväkodit aiotaan kuitenkin pitää auki. Rajoitukset ovat voimassa kuusi viikkoa ja niiden rikkomisesta voidaan sakottaa.
LEHTIKUVA / AFP
Maskeja käyttäviä ihmisiä Irlannin pääkaupunki Dublinissa.

Irlanti palaa ensimmäisenä EU-maana koko maan kattaviin liikkumisrajoituksiin koronaviruspandemian vuoksi, kertoo maan pääministeri Micheal Martin.

Maassa palataan rajoitusten viitostasolle, joka tarkoittaa täysiä liikkumisrajoituksia.

Ihmiset määrätään pysymään kodeissaan ja välttämään kaikkea muuta paitsi välttämätöntä liikkumista ulkona. Ihmiset saavat liikkua kodeistaan vain viiden kilometrin säteellä, ja säännön rikkomisesta voidaan sakottaa.

Rajoitukset astuvat voimaan keskiviikkona, ja ne ovat voimassa kuusi viikkoa. Myös joukkoliikennettä rajoitetaan.

Rajoitukset koskevat kaikkia paitsi yhteiskunnan kannalta kriittisten alojen työntekijöitä. Myös kaikki muut paitsi yhteiskunnan kannalta välttämättömät yritykset määrätään suljettaviksi. Baarit ja ravintolat saavat myydä vain noutoruokaa.

Koulut ja päiväkodit aiotaan kuitenkin yhä pitää auki.

Tartuntoja nelinkertaisesti verrattuna Suomeen

Noin viiden miljoonan asukkaan Irlannissa on todettu yhteensä yli 50 000 koronatartuntaa. Maanantaina uusia tartuntoja kirjattiin yli 1 000. Tautiin on kuollut maassa reilut 1 800 ihmistä.

Saman kokoisessa Suomessa raportoitiin maanantaina 131 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä tartuntoja on raportoitu Suomessa tähän mennessä 13 555 ja tautiin on kuollut 351 ihmistä, valtaosa viime keväänä.

Irlannin pääministerin mukaan maan tämän hetkiset koronatoimet kuuluvat Euroopan tiukimpiin, mutta ne eivät riitä.

"Lisätoimia vaaditaan nyt. Jos toimimme yhdessä seuraavan kuuden viikon ajan, voimme viettää joulua mielekkäällä tavalla", Martin sanoi televisioidussa puheessaan.

Koronatartunnat ovat nousseet jälleen ympäri Eurooppaa, mutta monet maat ovat yhä pyrkineet pitämään käytössä vain alueellisia liikkumisrajoituksia.

Lue lisää

Koronarajoitukset tulisi ottaa käyttöön ennakoivasti, sanoo STM:n osastopäällikkö – "Tauti on luonteeltaan sellainen, että nämä tilanteet ovat nopeasti muuttuvia"

HS:n tiedot: Hallitus aikoo sulkea yökahvilat viikonloppuun mennessä, myös valmiuslain käyttöönottoa pohdittu

Jaksetaan maltilla vielä tovi

BBC valitsi Sanna Marinin vuoden vaikutusvaltaisimpien ja inspiroivimpien naisten listalleen