Ulkomaat

Belgian ulkoministeri tehohoidossa koronan takia – BBC: Espanjassa on todettu nyt yli miljoona koronatartuntaa

Myös Saksassa koronavirustartunnat ovat nopeassa kasvussa.
Rokotetta kehittämässä ovat olleet Oxfordin yliopisto ja lääkeyhtiö AstraZeneca. LEHTIKUVA/AFP

Belgiassa maan ulkoministeri ja entinen vt. pääministeri Sophie Wilmes on siiretty tehohoitoon koronavirustartunnan takia. 45-vuotias Wilmes sai positiivisen testituloksen viime viikolla, ja hänen tilansa huononi eilen niin, että hän joutui sairaalaan.

Wilmesin edustajan mukaan potilas on tajuissaan ja kykenee kommunikoimaan. Lähteiden mukaan hänen tilaansa kuvaillaan toistaiseksi vakaaksi.

Belgian koronatilanne on Euroopan synkimpiä. Vajaan 12 miljoonan asukkaan maassa on rekisteröity jo yli 10  500 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liitettyä kuolemantapausta.

Espanjassa on todettu yli miljoona koronavirustartuntaa, kertoo BBC. Samalla maasta tuli ensimmäisen Euroopan maa, jossa on varmistunut yli miljoona tartuntaa.

Maassa raportoitiin eilen lähes 15  000 uutta tartuntaa ja 156 koronaan liittyvää kuolemaa. Ensimmäisen koronatartunta Espanjassa todettiin 31. tammikuuta.

BBC:n mukaan miljoonan varmistetun tartunnan rajapyykki on aiemmin ylitetty viidessä maassa: Yhdysvalloissa, Intiassa, Brasiliassa, Venäjällä ja Argentiinassa.

Saksassa koronavirustartunnat ovat nopeassa kasvussa. Viimeisen vuorokauden aikana maassa on vahvistettu 11 287 uutta tartuntaa. Keskiviikkona uusia tartuntoja oli vahvistettu hieman alle 7 600.

Yli 11 000 päivittäistä uutta tartuntaa on merkittävä muutos aiempaan. Edellinen yhden päivän uusien tartuntojen ennätys oli viime viikon perjantaina, jolloin uusia tartuntoja oli 7 830.

Johns Hopkins -yliopiston koronavirusseurannan mukaan Saksassa on koronaviruspandemian aikana vahvistettu yli 391  000 tartuntaa ja lähes 9  900 virukseen liittyvää kuolemaa.

Oxfordin yliopiston ja lääkeyhtiö AstraZenecan kehittämän koronavirusrokotteen testiryhmään osallistunut ihminen on kuollut Brasiliassa.

Viranomaisten mukaan on toistaiseksi epäselvää, oliko kuollut ihminen saanut testattavaa rokotetta vai lumelääkettä. Esimerkiksi BBC kuitenkin kertoo ymmärtäneensä, ettei kuollut vapaaehtoinen olisi saanut rokotetta.

Mediatietojen mukaan rokotetestiin osallistunut oli ammatiltaan lääkäri, ja hän kuoli koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Kyseessä on kaikkiaan ensimmäinen koronavirusrokotetesteihin osallistunut, joka on kuollut kesken kokeen.

Oxfordin yliopiston lausunnon mukaan kaikki merkittävät lääketieteelliset vaaratilanteet tutkii riippumaton tutkintaryhmä. Ryhmä on antanut luvan jatkaa koetta.

Brasilialaislehti Globon mukaan lääkäri oli hoitanut maaliskuusta lähtien koronavirukseen sairastuneita tehohoito-osastolla kahdessa eri sairaalassa Rio de Janeirossa.

Brasiliassa rokotteen viimeisen eli kolmannen vaiheen kokeeseen osallistuu 8  000 ihmistä. Maailmanlaajuisesti siihen osallistuu 20  000 ihmistä. Kokeeseen osallistuvien on oltava lääkäreitä, sairaanhoitajia tai muita terveydenhoitoalalla työskenteleviä, jotka ovat säännöllisesti tekemisissä koronaviruksen kanssa.

Oxfordin yliopiston ja AstraZenecan rokotetesti oli syyskuussa hetken keskeytettynä, kun Britanniassa testiin osallistunut koehenkilö sairastui selittämättömästi. Rokotetestiä jatkettiin pian, kun varmistui, ettei sairastuminen johtunut rokotteen sivuvaikutuksista.

Lue lisää

Lammastilallinen Yläneeltä ihmettelee, miksi Helsingin joulutorit on suljettu mutta ostoskeskuksissa tungeksitaan Black Fridayn tunnelmissa – "Vaikuttaako taustalla amerikkalainen ajatusmalli, money talks?"

THL: Suomessa raportoitu yli 600 koronavirustartuntaa

Marjo Ylönen perusti kotikylälleen Hankasalmen Säkinmäelle luontomatkailuyrityksen – korona iski Suomeen samalla viikolla, kun verkkosivut avattiin

Katso kartalta oman kuntasi koronatilanne – väkilukuun suhteutettuna vaikein epidemiatilanne on juuri nyt Rautalammilla, Kruunupyyssä, Vantaalla ja Helsingissä