Ulkomaat

Bidenin voiton kyseenalaistanut Viron sisäministeri eroaa, syyttää mediaa

Oikeistopopulistiseen Ekre-puolueeseen kuuluva Mart Helme kyseenalaisti Joe Bidenin voiton Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.
Ekre-puolueen Mart Helme tapasi suomalaistoimittajia Tallinnassa marraskuussa 2019. LEHTIKUVA / HETA HASSINEN

Viron sisäministeri Mart Helme ilmoittaa eroavansa tehtävästään. Oikeistopopulistiseen Ekre-puolueeseen kuuluva Helme kyseenalaisti eilen Joe Bidenin voiton Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ja sai vastaansa valtavan arvosteluryöpyn.

Helme sanoi eronsa syyksi virolaisten tiedotusvälineiden panettelun ja valehtelun. Hän kiisti vaarantaneensa Viron kansallista turvallisuutta puheillaan.

Helmen mukaan häntä ei voi vaientaa eikä hän ole sanonut mitään, mistä ei olisi puhuttu myös amerikkalaisessa mediassa. Ministeri kertoi kuitenkin eroavansa, jotta hallituksen työ voi jatkua.

Mart Helmen ohella samanlaisia ajatuksia Yhdysvaltain presidentinvaaleista esitti myös hänen poikansa, valtiovarainministeri Martin Helme.

Presidentti Kersti Kaljulaid, pääministeri Jüri Ratas ja ulkoministeri Urmas Reinsalu ovat jo onnitelleet Bidenia vaalivoitosta ja tuominneet Ekre-ministereiden puheet.

Presidentti Kaljulaid on kutsunut kommentteja hyökkäykseksi Viron demokratiaa ja maan turvallisuudelle tärkeintä liittolaissuhdetta vastaan. Hän ilmoitti eilen kutsuvansa kansallisen puolustuksen neuvoston koolle tällä viikolla pohtimaan ministereiden puheiden seurauksia.

---

Lähteenä myös ERR.

Lue lisää

Koronalta suojaamaan tarkoitettua ternimaitosumutetta saa nyt myös Viron lautoilta

"Suomalaiset eivät ymmärrä, että Virossa Suomi on suurvalta" – rajakiistaa pidetään oppituntina siitä, ettei maiden välillä ole virolaisten toivomaa erityissuhdetta

Viron pääministeri Kallas HS:ssä: Suomessa työskentelevien virolaisten päästävä tapaamaan perhettään

Viro kieltää turkistarhauksen vuodesta 2026 alkaen – "Vain chincilla-kanin tarhausta, ei merkitystä markkinoille"