Ulkomaat

Bidenin voiton kyseenalaistanut Viron sisäministeri eroaa, syyttää mediaa

Oikeistopopulistiseen Ekre-puolueeseen kuuluva Mart Helme kyseenalaisti Joe Bidenin voiton Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.
Ekre-puolueen Mart Helme tapasi suomalaistoimittajia Tallinnassa marraskuussa 2019. LEHTIKUVA / HETA HASSINEN

Viron sisäministeri Mart Helme ilmoittaa eroavansa tehtävästään. Oikeistopopulistiseen Ekre-puolueeseen kuuluva Helme kyseenalaisti eilen Joe Bidenin voiton Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ja sai vastaansa valtavan arvosteluryöpyn.

Helme sanoi eronsa syyksi virolaisten tiedotusvälineiden panettelun ja valehtelun. Hän kiisti vaarantaneensa Viron kansallista turvallisuutta puheillaan.

Helmen mukaan häntä ei voi vaientaa eikä hän ole sanonut mitään, mistä ei olisi puhuttu myös amerikkalaisessa mediassa. Ministeri kertoi kuitenkin eroavansa, jotta hallituksen työ voi jatkua.

Mart Helmen ohella samanlaisia ajatuksia Yhdysvaltain presidentinvaaleista esitti myös hänen poikansa, valtiovarainministeri Martin Helme.

Presidentti Kersti Kaljulaid, pääministeri Jüri Ratas ja ulkoministeri Urmas Reinsalu ovat jo onnitelleet Bidenia vaalivoitosta ja tuominneet Ekre-ministereiden puheet.

Presidentti Kaljulaid on kutsunut kommentteja hyökkäykseksi Viron demokratiaa ja maan turvallisuudelle tärkeintä liittolaissuhdetta vastaan. Hän ilmoitti eilen kutsuvansa kansallisen puolustuksen neuvoston koolle tällä viikolla pohtimaan ministereiden puheiden seurauksia.

---

Lähteenä myös ERR.

Lue lisää

Ennätyssuuri susijahti Viroon: Tarkoitus vähentää susikanta puoleen ja ampua kuluvana talvena 140 sutta

Joe Biden: Donald Trumpin hallinto ei ole ollut vastahakoinen vallanvaihdon aloittamisessa – Trump ja Biden eivät ole vieläkään puhuneet

Biden aloitti ministerivalintojensa julkistamisen eilen – kaikki ehdokkaat ovat toimineet Obaman hallinnossa

Trump valmis aloittamaan vallanvaihtoprosessin, mutta ei myönnä vaalitappiotaan – Biden: "Elintärkeä askel sujuvan vallansiirron kannalta"