Ulkomaat

Lääkeyhtiö Modernan rokote suojaa koronavirukselta yli 94-prosenttisesti,WHO:n mukaan pelkkä rokote ei vielä lopeta pandemiaa

Yhtiö on saanut kolmannen vaiheen testeistä ensimmäiset kliiniset todisteet siitä, että rokote voi estää koronaviruksen aiheuttaman taudin.
Yhdysvaltalainen biotekniikka-alan yritys Moderna kertoo, että alustavat tulokset rokotteesta ovat lupaavia. Kuva tämän vuoden elokuulta. LEHTIKUVA / AFP

Lääkeyhtiö Modernan rokote on osoittautunut 94,5-prosenttisen tehokkaaksi koronavirusta vastaan, yhtiö kertoo. Luku perustuu varhaisiin tuloksiin 30  000 osallistujan kliinisistä kokeista.

Modernan toimitusjohtajan Stephane Bancelin mukaan yhtiö on saanut kolmannen vaiheen testeistä ensimmäiset kliiniset todisteet siitä, että rokote voi estää koronaviruksen aiheuttaman taudin, mukaan lukien vakavan tautimuodon.

Pelkkä koronavirusrokote itsessään ei riitä lopettamaan pandemiaa, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Rokote ei ole muiden keinojen korvike vaan täydennys, Ghebreyesus sanoi maanantaina. Hän muistutti, että rokotetta jaetaan alkuun rajoitetusti, ja etusijalla ovat terveydenhuollon työntekijät, vanhemmat ikäluokat ja muut riskiryhmät.

Virukselle jää edelleen paljon tilaa liikkua, ja testaamista, eristämistä ja jäljittämistä tulee jatkaa, Ghebreyesus varoitti.

Lue lisää

Turkistarhoilla vallitsee "tiukka ryhmäkuri" – kausityöntekijät testataan ja kokoontumisia vältellään myös vapaa-ajalla

Korona voi tarttua lemmikkeihin, muttei niistä ihmisiin kuten minkeistä – testaukset käynnissä Suomen turkistarhoilla

Presidentti Niinistö pitää erityisesti pääkaupunkiseudun koronatilannetta hälyttävänä, kehottaa blogissaan ihmisiä kurinalaisuuteen

Hallitus pohtii uusia koronatoimia, Uudenmaan yökahvilat aiotaan sulkea ennen viikonloppua