Ulkomaat

Britannian neuvottelija vakuuttaa yhä uskovansa sopuun kauppasuhteista EU:n kanssa

Vuodenvaihteessa on luvassa merkittäviä muutoksia, kun Britannia muun muassa jättää EU:n sisämarkkinat.
Euroopan unionin pääneuvottelija Michel Barnier (oik.) aikoo tavata brittikollegansa David Frostin (vas.). LEHTIKUVA/AFP

Britannian neuvottelija David Frost sanoo uskovansa, että Britannian ja EU:n välillä on mahdollista päästä sopimukseen brexitin jälkeisestä suhteesta, vaikka aikaa on vähän.

Frost totesi Twitterissä, että hänen velvollisuutensa on jatkaa neuvotteluja niin kauan kuin mahdollisuus sopimukseen on olemassa.

Frostin kollega, Euroopan unionin pääneuvottelija Michel Barnier, palasi tänään Lontooseen neuvotteluja varten. Barnier varoitti Twitterissä, että osapuolet ovat edelleen hyvin kaukana toisistaan.

Kasvokkain tapahtuvat neuvottelut keskeytyivät taannoin, koska Barnierin neuvottelutiimin jäsenellä todettiin koronavirustartunta.

EU:n ja Britannian tulevan suhteen neuvotteluissa eletään ratkaisevia hetkiä. Sopu kauppasopimuksesta pitäisi löytää pian, jos se halutaan saada voimaan ensi vuoden alkuun mennessä, kun Britannian EU-eron jälkeinen siirtymäaika päättyy.

Britannia erosi EU:sta tammikuun lopussa, mutta siirtymäkauden ansiosta arki on jatkunut monessa suhteessa entisellään. Vuodenvaihteessa on luvassa merkittäviä muutoksia, kun Britannia muun muassa jättää EU:n sisämarkkinat.

Euroopan parlamentin pitäisi vielä ehtiä ratifioida mahdollinen sopimus ennen vuoden vaihtumista. Parlamentti on varautunut kokoontumaan myös joulutaukonsa aikana, jos sopimus saadaan aikaiseksi.

Lue lisää

Brittimedia: Lihatuotteet mätänevät brexit-byrokratian takia Hollannin satamassa – lihaa kuljettavia rekkoja jumissa yli sata

Britannia aloitti Oxfordin ja AstraZenecan rokotteiden antamisen ensimmäisenä maana maailmassa

Johnson: Tämän sukupolven ei pitäisi enää äänestää Skotlannin itsenäisyydestä

Erasmus-vaihto lakkaa Britannian osalta, mutta maahan jo rahoitettuja hankkeita on keväälle 2023 saakka