Ulkomaat

Kuusi kymmenestä toivoo Japanissa olympialaisten perumista tai siirtämistä

Tokion olympialaisten uudet kisapäivät ovat 23. heinäkuuta–8. elokuuta 2021.
Kyselyssä vain 27 prosenttia vastanneista toivoi, että kesäolympialaiset urheillaan ensi kesänä. LEHTIKUVA/AFP

Kuusi kymmenestä japanilaisesta toivoo Tokion olympialaisten peruuntuvan tai ainakin siirtyvän vielä ensi kesästä pidemmälle tulevaisuuteen, kertoo tiistaina julkistettu kysely. Kisat siirtyivät koronaviruspandemian takia viime kesästä vuoden 2021 kesään.

Japanin yleisradioyhtiö NHK:n kyselyssä vain 27 prosenttia vastanneista toivoi, että kesäolympialaiset urheillaan ensi kesänä. Kisojen tukijoiden määrä ei ole suuremmin kasvanut, vaikka maailmalla innostutaan jo koronavirusrokotteista.

Japanilaisten epäilevä suhtautuminen kisoihin ei saa Tokion olympiajärjestäjiä perumaan urheilun suurtapahtumaa. Tokion kuvernööri Yuriko Koike vakuutti tiistaina uutistoimisto AFP:lle, ettei tiedossa ole mitään sellaista, minkä takia Tokion kisat pitäisi perua. Hän uskoo, että pandemiaan liittyvät epävarmuustekijät voidaan voittaa.

NHK:n kyselyyn vastanneista 32 prosenttia kannatti kisojen perumista ja 31 prosenttia niiden uutta siirtämistä. Olympialaisten järjestäjien ja Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n kanta on ollut, että kisat pidetään joko vuonna 2021 tai ne perutaan kokonaan.

Yleisradioyhtiön kyselyn kanssa samoilla linjoilla oli maanantaina julkistettu Jiji-uutistoimiston kysely, jossa 51 prosenttia japanilaisvastaajista toivoi joko olympialaisten perumista tai siirtämistä. Joulukuun alussa Kyodo-uutistoimiston kyselyn mukaan runsaat 61 prosenttia vastaajista vastusti olympialaisten järjestämistä ensi kesänä.

Tokion olympialaisten uudet kisapäivät ovat 23. heinäkuuta–8. elokuuta 2021. Koronavirukseen liittyvät varotoimet lisäävät tuntuvasti kisajärjestäjien kustannuksia ja vähentävät kisojen yleisötuloja. Kisajärjestäjien on määrä julkistaa uusi budjetti vielä tämän vuoden puolella, mutta noin 10,7 miljardin euron budjetin arvioidaan kasvavan kisojen siirtymisen ja koronan takia lähes kahdella miljardilla eurolla.

Lue lisää

Hulkon SE-aika käy kuin käykin olympialaisiin – "Vetää ihan sanattomaksi"

Uusi käänne: Japanin hallitus kiistää suunnitelmat kesäolympialaisten perumisesta, mutta jättää sijaa epäilylle

Kesän EM-yleisurheilut Pariisissa peruttiin, siirto ensi vuodelle ei ollut mahdollista

Video: Ministeri Lintilä esiintyi Tokiossa hologrammina – lähetystön tontille avautui puinen paviljonki