Ulkomaat

Euroopan lääkevirastolta odotetaan tänään päätöstä Modernan koronarokotteesta – EU:n alueella on nyt käytössä vain Pfizerin ja Biontechin kehittämä rokote

Modenan rokotte on helpompi säilyttää ja käyttää, sillä se ei vaadi yhtä kylmiä oloja kuin jo käytössä oleva rokote.
Modernan rokote voidaan varastoida 20 miinusasteessa. LEHTIKUVA / AFP

Euroopan lääkeviraston (EMA) odotetaan tänään antavan päätöksen, jossa se puoltaa yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Modernan koronarokotteen käyttöä.

Päätöstä odotettiin jo maanantaina, mutta silloin sitä ei vielä tullut.

Jos Modernan rokote saa EMAlta käyttöluvan, Euroopan komission pitää vielä antaa sille myyntilupa.

Ensimmäisen myyntiluvan EU:n alueella sai joulun alla yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin kehittämä koronarokote. Suomessa rokotukset alkoivat 27. joulukuuta.

Pfizerin ja Biontechin rokote vaatii varastoissa 70 miinusasteen lämpötilan. Koska tämä on paljon alhaisempi lämpötila kuin tavallisissa pakastimissa, Pfizerin ja Biontechin on ollut pakko kehittää erityisiä säilytysastioita rokotteiden kuljettamista varten.

Modernan rokote voidaan sen sijaan varastoida 20 miinusasteessa. Yhdysvalloissa elintarvike- ja lääkevirasto FDA hyväksyi sen hätätilakäyttöön joulua edeltävällä viikolla.

Britannia puolestaan aloitti maanantaina ensimmäisenä maana maailmassa koronarokotukset ruotsalais-brittiläisen lääkeyhtiön AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämällä rokotteella. Tämä rokote säilyy jääkaappilämpötilassa. Se on myös paljon halvempi kuin kilpailevat rokotteet.

Viime viikolla EMAn apulaisjohtaja Noel Wathion kertoi belgialaiselle sanomalehdelle Het Nieuwsbladille olevan epätodennäköistä, että AstraZeneca ja Oxfordin yliopiston koronarokote saataisiin EU:ssa käyttöön tammikuun aikana.

Lue lisää

Suomessa rokotettu runsaat 62 000 ihmistä koronavirusta vastaan

WHO: Britanniassa havaittu entistä tarttuvampi koronavirusmuunnos on levinnyt ainakin 60 maahan

THL: Suomessa 217 uutta koronavirustartuntaa – rokotuksen saaneita lähes 56 000

WHO:n pääjohtaja koronarokotteista: "Katastrofaalinen moraalinen epäonnistuminen" uhkaa maailmaa