Ulkomaat

Euroopan lääkevirasto puoltaa Modernan koronarokotteen käyttöönottoa, komissio ilmoitti työskentelevänsä nopeasti rokotteen hyväksymiseksi EU:ssa

Modenan mukaan rokotetta voidaan tuottaa 600 miljoonaa annosta tänä vuonna, investointien avulla määrää voitaisiin nostaa tuntuvasti.
Moderna kertoi jatkavansa investointeja ja henkilöstön värväämistä niin, että vuoden aikana voidaan tuottaa jopa miljardi rokoteannosta. Lehtikuva/AFP

Euroopan lääkevirasto (EMA) puoltaa yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Modernan koronarokotteen käyttöä. EMA kertoo Twitterissä suosittelevansa ehdollisen myyntiluvan myöntämistä rokotteelle.

Myyntiluvan myöntäminen on Euroopan komission käsissä.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kommentoi Twitterissä, että komissio työskentelee täydessä vauhdissa hyväksyäkseen Modernan rokotteen ja tuodakseen sen saataville EU:hun.

Moderna kertoi maanantaina tiedotteessaan, että se nostaa arviotaan tämän vuoden aikana tuotettavasta rokotemäärästä sadalla miljoonalla 600 miljoonaan annokseen. Yhtiö sanoi myös jatkavansa investointeja ja henkilöstön värväämistä niin, että vuoden aikana voidaan tuottaa jopa miljardi annosta.

Ensimmäisen myyntiluvan EU:n alueella sai joulun alla yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin kehittämä koronarokote. Suomessa rokotukset alkoivat 27. joulukuuta.

Pfizerin ja Biontechin rokote vaatii varastoissa 70 miinusasteen lämpötilan. Koska tämä on paljon alhaisempi lämpötila kuin tavallisissa pakastimissa, Pfizerin ja Biontechin on ollut pakko kehittää erityisiä säilytysastioita rokotteiden kuljettamista varten.

Modernan rokote voidaan sen sijaan varastoida 20 miinusasteessa. Yhdysvalloissa elintarvike- ja lääkevirasto FDA hyväksyi sen hätätilakäyttöön joulua edeltävällä viikolla.

Britannia puolestaan aloitti maanantaina ensimmäisenä maana maailmassa koronarokotukset ruotsalais-brittiläisen lääkeyhtiön AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämällä rokotteella. Tämä rokote säilyy jääkaappilämpötilassa. Se on myös paljon halvempi kuin kilpailevat rokotteet.

Viime viikolla EMAn apulaisjohtaja Noel Wathion kertoi belgialaiselle sanomalehdelle Het Nieuwsbladille olevan epätodennäköistä, että AstraZeneca ja Oxfordin yliopiston koronarokote saataisiin EU:ssa käyttöön tammikuun aikana.

Modernan koronarokotetta voidaan saada Suomeen muutamien viikkojen sisällä, mikäli Euroopan lääkevirasto puoltaa rokotteen hyväksyntää, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntija Mia Kontio STT:lle aiemmin tänään. Rokotemäärät lienevät kuitenkin hyvin vähäisiä. Annoksien määrä on arviolta tuhansia viikossa.

Kontion mukaan Modernan rokotetta on ostettu EU:hun vähän ja Suomeen sitä on tulossa noin miljoona annosta.

Lue lisää

Euroopan lääkevirastolta odotetaan tänään päätöstä Modernan koronarokotteesta – EU:n alueella on nyt käytössä vain Pfizerin ja Biontechin kehittämä rokote

Bild: Koronarokotteelle Euroopan lääkeviraston mahdollinen hyväksyntä jo aatonaattona – rokotukset aloitettu maissa, joissa tautitilanne on Suomea pahempi

Johnson & Johnsonin koronarokotteen myyntilupasuositus tänään Euroopan lääkeviraston arvioitavana

Myös Espanja ja Italia rajoittavat Astra Zenecan rokotteen käyttöä