Ulkomaat

EU ostaa 300 miljoonaa lisäannosta Biontechin ja Pfizerin koronarokotteesta

Tällä viikolla EU-komissio on antanut myyntiluvan myös yhdysvaltalaisen Modernan rokotteelle.
Brasiliassa jo yli 200 000 ihmistä on kuollut koronavirukseen. Kuva Vinte Oito de Agoston sairaalasta Amazonasin osavaltion pääkaupungista Manauksesta. LEHTIKUVA/AFP

Euroopan unioni on sopinut 300 miljoonan lisäannoksen ostamisesta Biontechin ja Pfizerin koronarokotteesta, kertoo Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Lisäys tuplaa EU:n käytössä olevat Biontechin ja Pfizerin rokotteet, sillä EU oli alun perin sopinut 300 miljoonasta annoksesta yhtiöiden kanssa.

Biontechin ja Pfizerin koronarokote oli ensimmäinen, joka sai myyntiluvan EU:ssa. Tällä viikolla EU-komissio on antanut myyntiluvan myös yhdysvaltalaisen Modernan rokotteelle.

Yhdysvalloissa laskettiin viimeisen vuorokauden aikana eniten uusia koronavirukseen liitettyjä kuolemia koko pandemian aikana. Uusia kuolonuhreja kirjattiin 3  998, kertoo Johns Hopkins -yliopiston kirjanpito.

Uusia tartuntoja todettiin samalla aikavälillä yli 265  000. Yhdysvalloissa on todettu määrällisesti eniten koronavirustartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia maailmassa. Tartuntoja maassa on Johns Hopkinsin mukaan todettu yli 21 miljoonaa ja kuolemia noin 365  000.

Yhdysvalloissa on aloitettu kansalaisten rokotukset, mutta kivuttomasti hanke ei ole käynnistynyt. CNN:n mukaan osavaltiot ovat arvostelleet liittovaltiota katteettomista lupauksista ja tehottomuudesta rokotusten toteutuksessa.

Brasiliassa jo yli 200  000 ihmistä on kuollut koronavirukseen. Viruksen voimakasta toista aaltoa vastaan kamppailevassa Etelä-Amerikan maassa nähtiin pandemian ajan toiseksi suurin päivittäisten koronakuolemien määrä viimeisen vuorokauden aikana.

Maassa todettiin yli 1  500 tautiin liitettyä kuolemaa ja yli 87  800 uutta tartuntaa. 212 miljoonan asukkaan Brasiliassa on Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan todettu kaikkiaan lähes 8 miljoonaa tartuntaa eli sataa brasilialaista kohden liki neljä tartuntaa.

Brasilia ei ole vielä päässyt käynnistämään kansalaistensa rokottamista. Rokoteannosten ohella maalla on pulaa myös tarvittavista neuloista.

Viruksen vastaista työtä on vaikeuttanut maan oikeistopopulistinen presidentti Jair Bolsonaro, joka on vähätellyt koronaviruksen vaarallisuutta koko pandemian ajan ja kritisoinut alueellisia päättäjiä rajoitustoimista.

Bolsonaro on myös kommentoinut, ettei aio itse ottaa rokotetta, mikä arvostelijoiden mukaan kylvää rokotevastaista mielialaa maahan. Bolsonarolla todettiin koronavirus tartunta viime heinäkuussa.

Lue lisää

Suomessa rokotettu runsaat 62 000 ihmistä koronavirusta vastaan

WHO: Britanniassa havaittu entistä tarttuvampi koronavirusmuunnos on levinnyt ainakin 60 maahan

THL: Suomessa 217 uutta koronavirustartuntaa – rokotuksen saaneita lähes 56 000

WHO:n pääjohtaja koronarokotteista: "Katastrofaalinen moraalinen epäonnistuminen" uhkaa maailmaa