Ulkomaat

USA:n demokraatit esittävät Trumpille virkasyytettä

Demokraatit ovat vaatineet varapresidentti Mike Penceä käynnistämään Trumpin viraltapanon.
Demokraattien mukaan Trump yllytti kannattajiaan kapinaan usuttaessaan nämä riehumaan Capitol-kukkulalle viime viikolla. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvalloissa demokraatit esittävät virkasyytteen nostamista presidentti Donald Trumpia vastaan, jos varapresidentti Mike Pence ei ryhdy toimiin Trumpin hyllyttämiseksi perustuslain 25. lisäyksen perusteella, kertoo uutistoimisto AFP. Demokraattien mukaan Trump yllytti kannattajiaan kapinaan usuttaessaan nämä riehumaan Capitol-kukkulalle viime viikolla.

Syytteessä on mukana myös Trumpin puhelu Georgian osavaltion vaaleista vastaavalle viranomaiselle, jossa Trump vaatii tätä löytämään itselleen riittävästi ääniä osavaltion vaalituloksen kääntämiseksi voitokseen.

"Kaikessa tässä presidentti Trump vaaransi vakavasti Yhdysvaltojen ja sen hallituksen instituutioiden turvallisuuden", demokraattien esityksessä sanotaan uutiskanava CNN:n mukaan.

Trumpin virkasyytteeseen saattaa kuulua myös kielto toimia poliittisessa virassa tulevaisuudessa.

Demokraatit esittivät, että edustajainhuone olisi vaatinut saman tien Penceä käynnistämään Trumpin viraltapanon, mutta republikaanit torppasivat pikaisen äänestyksen esityksestä. Edustajainhuone äänestää asiasta huomenna, minkä jälkeen Pencellä on 24 tuntia aikaa toimia.

Jos Trumpin viraltapanoa perustuslain 25. lisäyksen nojalla ei ole aloitettu 24 tunnin kuluessa, edustajainhuone äänestää Trumpin asettamisesta virkasyytteeseen, kertoo Bloomberg. Se voisi tapahtua jo ylihuomenna tai torstaina.

Demokraateilla on enemmistö edustajainhuoneessa, joten syytteen läpimeno on todennäköistä. Sen jälkeen asia etenisi senaattiin, jossa virkarikosoikeudenkäyntiä ei luultavasti ehdittäisi käydä ennen Trumpin virkakauden päättymistä.

Pencen on kerrottu harkitsevan Trumpin viraltapanon käynnistämistä, mutta ainakaan toistaiseksi mikään ei ole viitannut siihen, että hän aikoisi toimia.

Jos Trumpia vastaan nostetaan virkasyyte, hänestä tulee ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka joutuu virkasyytteeseen kahdesti.

Lue lisää

Suomelle töitä sovittelijan roolissa

Presidentti Niinistö: Yhdysvallat hakee vanhaa vaikuttamisen rooliaan

Donald Trump lähti kehuskellen saavutuksiaan presidenttinä – "Tulemme takaisin jollain tapaa"

Trump on viime töikseen armahtanut kymmeniä ihmisiä, joukossa ex-neuvonantaja Bannon