Ulkomaat

Trump: Virkasyytteen valmistelu täysin naurettavaa

Presidentti Donald Trump esiintyi toimittajille ensi kertaa viime viikon Capitol-kukkulan mellakan jälkeen. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan virkasyytteen valmistelu häntä vastaan on täysin naurettavaa ja aiheuttaa valtavaa suuttumusta. Trump kommentoi asiaa Washingtonissa lähtiessään Alamoon Texasiin katsastamaan rajamuuria.

Trump kutsui edustajainhuoneen virkasyyteäänestystä myös jatkoksi politiikan historian pahimmalle noitavainolle.

Trump esiintyi nyt julkisuudessa toimittajille ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun hänen kannattajansa mellakoivat Washingtonin Capitol-kukkulalle viime viikolla. Trumpia uhkaa virkasyyte kannattajiensa yllyttämisestä kapinaan.

Trumpin mukaan hänen puheensa kannattajilleen viime viikolla ennen näiden marssia Capitol-kukkulalle oli täysin asiallinen eikä yllyttänyt väkivaltaan. Puheessaan Trump muun muassa kehotti kannattajiaan marssimaan kongressitalolle ja näyttämään voimaa.

Edustajainhuone äänestää tänään siitä, esittääkö se varapresidentti Mike Pencelle virallisen vaatimuksen käynnistää Trumpin viraltapano perustuslain 25. lisäyksen nojalla.

Demokraattienemmistöinen edustajainhuone hyväksynee vaatimuksen esittämisen, mutta Pence tuskin toimii, joten huomenna edustajainhuone äänestänee virkasyytteen nostamisesta Trumpia vastaan.

Myös syyteäänestyksen odotetaan olevan läpihuutojuttu, mutta Trumpin erottamisesta päättää senaatti, jonka on määrä kokoontua vasta viikon päästä, päivää ennen Trumpin virkakauden päättymistä. Tällöin se ei ehtisi päättää Trumpin kauden jatkosta ennen toimikauden loppumista.

Senaatin demokraattiryhmän johtaja Chuck Schumerin kerrotaan pohtineen mahdollisuutta kutsua senaatti koolle jo aiemmin hätätilan nojalla, jolloin Trumpin oikeudenkäynnille jäisi aikaa. Kaikki demokraatitkaan eivät ole tästä innostuneet, sillä heidän mukaansa se häiritsisi tulevan demokraattipresidentin Joe Bidenin toimikauden alkua.

Lue lisää

Eero Heinäluoma kolumnissaan: Donald Trumpin asettamaa yksinvaltaisuuden esimerkkiä on varottava

Presidentin vaihtuessa

Suomi irti trumpismista

Edustajainhuone aloitti järeiden turvatoimien ympäröimänä istuntonsa, jossa on tarkoitus asettaa Trump virkasyytteeseen