Ulkomaat

Ruotsin koronakuolemia saattaa olla oletettua vähemmän

Koronaan kuolleiden määrä olisi silti Ruotsissa yli kymmenkertainen Suomeen verrattuna.
Matkustajia Tukholman metrossa. LEHTIKUVA/AFP

Suomessakin kauhistellut Ruotsin koronakuolleisuusluvut eivät ehkä ole aivan niin synkkiä kuin on luultu. Aiempiin vuosiin verrattuna viime vuoden ylikuolleisuus maassa jää tuhansien päähän ilmoitetusta koronakuolleiden määrästä.

Tiistaista perjantaihin joka viikko kuolleisuudesta raportoivan kansanterveysviranomaisen (FHM) mukaan Ruotsissa oli rekisteröity viime vuoden loppuun mennessä 9  309 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemantapausta. FHM:n kuolintilastoon päätyvät kuitenkin kaikki henkilöt, jotka kuolevat 30 päivän kuluessa koronadiagnoosista.

Toisenlaista kuvan tilanteesta antaa kokonaiskuolleisuus. Tilastokeskus SCB:n alustavien tilastojen mukaan Ruotsissa kuoli viime vuonna kaikkiaan 97 164 ihmistä, mikä on 6  202 enemmän kuin neljän edeltävän vuoden kokonaiskuolleisuuden keskiarvo.

"Hieman huolimattomasti voisi sanoa, että he olisivat elossa ilman covid-tautia", sanoo väestötilastotieteilijä Linus Garp SCB:stä

Hän korostaa tilaston olevan vielä alustava, ja viiveen vuoksi viime vuonna kuolleiden määrä noussee vielä 300–700:lla ennen kuin luvut ovat lopullisia. Ylikuolleisuus näyttäisi kuitenkin viittaavan siihen, että koronakuolemia saattaa olla ehkä noin 3  000 vähemmän kuin kansanterveysviranomaisen tilastossa.

Näinkin ollen koronaan kuolleiden määrä olisi toki Ruotsissa yli kymmenkertainen Suomeen verrattuna.

Ruotsin kansanterveysviranomaisen mukaan maassa on rekisteröity tähän mennessä yhteensä 9 834 koronavirustartuntaan liitettyä kuolemantapausta. Kuolemat lisääntyivät eilen ilmoitetusta 167 tapauksella. Todellisuudessa kuolemat ovat tapahtuneet useiden viimeksi kuluneiden päivien aikana, viranomainen muistuttaa.

Uusia koronavirustartuntoja kirjattiin Ruotsissa eilisen jälkeen reilut 5  300 kappaletta. Koko epidemian aikana rekisteröityjen tartuntojen määrä nousi maassa jo eilen yli puoleen miljoonaan.

Venäjällä aloitetaan massarokotukset koronavirusta vastaan ensi viikolla. Presidentti Vladimir Putin käski hallituksen televisioidussa kokouksessa viranomaisia aloittamaan koko väestön kattavat rokotukset.

Putinin mukaan Venäjän Sputnik-koronarokote on maailman paras. Putin kiitteli muun muassa sitä, että Venäjällä kehitettyä rokotetta ei tarvitse säilyttää yhtä kylmissä lämpötiloissa kuin joitakin länsimaissa kehitettyjä koronarokotteita.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Lue lisää

Uusia koronatartuntoja 318 – Pääkaupunkiseudun abiturientit saavat osallistua lähiopetukseen 18. tammikuuta alkaen

Uusia koronatartuntoja 258 – muuntunutta virusta 61 tapausta, joista valtaosa on tullut Britanniasta

Raportti: Pienituloisimmilla eniten koronatartuntoja Suomessa

Suomalaisista noin prosentti on nyt rokotettu koronaa vastaan – Kiuru virusmuunnoksista: "Uhka on ilmeinen, ja se on otettava vakavasti"