Australian lammastiloja riivaa paheneva pula ammattitaitoisista keritsijöistä, kertoo Australian yleisradioyhtiö ABC.
Tavallisesti Australiaan tulee kerintäkaudeksi satoja uusiseelantilaisia keritsijöitä. Nyt, kun heidän pääsynsä maahan on koronatilanteen vuoksi epävarmaa, australialaiset lammastilat ovat olleet valmiita maksamaan maassa jo oleville keritsijöille huomattavia lisäsummia.
Australialaisen keritsijöitä edustavien urakoitsijoiden järjestön sihteeri Jason Letchford kertoo ABC:lle, että monet tilat ovat tarjonneet 20–50 prosenttia tavanomaista korkeampia liksoja yritysten ohi suoraan keritsijöille, kunhan vain saavat keritsijät omalle tilalleen.
Letchford kutsuu ilmiötä "epäviralliseksi huutokaupaksi".
Dubbossa, noin 400 kilometriä Sydneystä luoteeseen, lammastilaa pitävä ja keritsijöiden koulutukseen osallistuva Craig French huomauttaa, ettei pelkkä palkkioiden nostaminen paranna kenenkään tilannetta, sillä nykytilanteessa rahalla ei takaa laatua.
"Jos otetaan joukko ihmisiä, jotka käyvät läpi viiden päivän pikakurssin keritsemisestä, heistä noin viisi prosenttia on siinä vaiheessa oikeasti valmiita alalle."
Frenchin mukaan Australian itäosassa ollaan eniten jäljessä normaalista keritsemisaikataulusta, jopa 6–8 viikkoa.
Viivästyksillä on vaikutusta myös eläinten hyvinvointiin, French muistuttaa ABC:n haastattelussa.
"Jos lampaat ovat liian pitkään keritsemättä, kärpäset munivat mieluusti likaiseen villaan."
Viime vuoden keväänä suomalaiset lammastilalliset olivat vastaavanlaisissa ongelmissa, kun ulkomaiset keritsijät eivät koronarajoitusten vuoksi päässeet maahan.