Ulkomaat

Aleksei Navalnyi huomenna jälleen oikeuden eteen – nyt syyte tuli veteraanin häpäisemisestä

Asianajajan mukaan huomisessa oikeudenkäynnissä on kyse syytteistä, joiden mukaan Navalnyi on loukannut toisen maailmansodan sotaveteraanin kunniaa nimittämällä tätä petturiksi.
LEHTIKUVA / AFP
Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on tiettävästi Matrosskajan vankilassa Moskovassa.

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on joutumassa oikeuden eteen jälleen huomenna, kertoo hänen asianajajansa.

Venäjän tutkintakomitea aloitti kesäkuussa kunnianloukkaustutkinnan Navalnyista. Komitea kertoi tuolloin, että sotaveteraani oli esiintynyt videolla, jolla kannatettiin perustuslakimuutosta, jonka myötä presidentti Vladimir Putin voi olla vallassa jopa vuoteen 2036 asti.

Navalnyi kommentoi videota Twitterissä julkaistulla omalla videollaan, jolla hän kutsui sotaveteraania ja muita videolla esiintyneitä ihmisiä maan häpeäksi, ihmisiksi ilman omaatuntoa ja pettureiksi.

Tapauksen tutkinta keskeytettiin siksi aikaa, kun Navalnyi oli hoidettavana sairaalassa Saksassa.

Venäjä ei aio ottaa huomioon länsimaiden vaatimuksia oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vapauttamisesta. Asiaa kommentoineen Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Venäjä on kyllä kuullut vaatimukset, mutta ei voi eikä aio toimia niiden mukaisesti.

Asiaa toimittajille kommentoinut Peskov sanoi myös maan hallinnon olevan huolissaan Navalnyin kehotuksista järjestää mielenosoituksia.

Venäjälle sunnuntaina palannut Navalnyi otettiin kiinni heti lentokentällä. Hänet tuomittiin eilen 30 päiväksi vankeuteen oikeudenkäynnissä, joka pidettiin poikkeuksellisesti poliisiasemalla Moskovan esikaupungissa Himkissä.

Vankeuden syynä on kerrottu olevan Venäjän rikosseuraamusvirasto FSIN:n väite, jonka mukaan Navalnyi on toistuvasti rikkonut ehdollisen tuomionsa ehtoja. Rikosseuraamusvirasto vaatii nyt, että ehdollinen 3,5 vuoden tuomio on pantava toimeen. Navalnyin asianajajan Olga Mihailovan mukaan Navalnyin oikeudenkäynti pidetään 2. helmikuuta.

Navalnyi siirrettiin poliisiasemalta Matrosskajan vankilaan Moskovassa. Vankila on sama, jossa asianajaja Sergei Magnitski kuoli epäselvissä olosuhteissa vuonna 2009.

Lue lisää:

Navalnyille pidettiin iltapäivällä pikaoikeudenkäynti – oppositiopoliitikko määrättiin pidätettäväksi helmikuun puoliväliin asti

HS: Niinistö vaatii oppositiojohtaja Navalnyita vapaaksi – ”Olen avannut linjan Putinille"

Lue lisää

"Puolustusvoimat on käsitellyt virka-apupyynnön ja antaa virka-apua. Toiminta käynnistetään heti tällä viikolla", tviittaa puolustusministeri Antti Kaikkonen Vantaan tilanteesta

Aleksei Navalnyi siirretty pois vankilasta tuntemattomaan paikkaan

EU-maiden odotetaan näyttävän vihreää valoa uusille Venäjä-pakotteille maanantaina

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin vaatii Venäjää vapauttamaan heti Aleksei Navalnyin – Venäjän mukaan vapauttamiselle ei ole laillisia perusteita