Ulkomaat

Ruotsi alkoi vaatia rajoillaan ulkomaalaisilta negatiivista koronatestitulosta – liikenne Tornion rajanylityspaikalla on vähentynyt merkittävästi

Testin on oltava alle kaksi vuorokautta vanha.
Ennen negatiivisen koronatestin vaatimuksen voimaantuloa syntyi Ruotsiin menevässä liikenteessä Torniossa ajoittain ruuhkaa perjantaina. Kuva Tornion rajanylityspaikalta on viime viikolta. LEHTIKUVA / Jyrki Nikkilä

Ruotsi alkoi tänään vaatia rajoillaan negatiivista koronatestitulosta muiden maiden kansalaisilta. Testin on oltava alle kaksi vuorokautta vanha.

Vaatimus on voimassa maaliskuun loppuun.

Liikenne Tornion rajanylityspaikalla on vähentynyt merkittävästi viime yön ja aamun aikana, kun Ruotsi alkoi vaatia rajoillaan negatiivista koronatestitulosta muiden maiden kansalaisilta. Länsi-Suomen merivartiostosta arvioidaan STT:lle, että Tornion rajanylityspaikalla liikennettä on 80–90 prosenttia vähemmän kuin esimerkiksi viime viikolla.

Merivartioston yliluutnantti Jari Rantala sanoo ruotsalaisviranomaisten evänneen pääsyn Ruotsiin muutamalta kymmeneltä ihmiseltä, jolta negatiivinen koronatesti puuttui.

Testipakosta on kuitenkin poikkeuksia. Se ei muun muassa koske alle 18-vuotiaita tai Ruotsissa vakituisesti asuvia ihmisiä tai sellaisia, jotka tulevat maahan perhesyistä. Työmatkalaisia varten on niin ikään omat säännöt.

Ruotsin sisäministerin Mikael Dambergin mukaan säännöt on muotoiltu niin, etteivät ne kohdistuisi kovin raskaasti työn vuoksi maahan tuleviin.

Ennen negatiivisen koronatestin vaatimuksen voimaantuloa syntyi Ruotsiin menevässä liikenteessä Torniossa ajoittain ruuhkaa perjantaina, kerrottiin Länsi-Suomen merivartiostosta STT:lle.

Ruotsin uuden rajavaatimuksen syynä on koronaviruksen erittäin herkästi tarttuvan brittimuunnoksen leviäminen.

Juttuun täydennytty päätöksen vaikutus liikennemääriin 6.2.2021 kello 13.22.

Lue lisää

STM: Koronatartuntojen määrä noussut merkittävästi – myöhäinen testiin hakeutuminen johtanut joissain tapauksissa laajoihin tartuntaketjuihin

Lännen Median kysely: Puolet Ruotsin puolueista kannattaa Nato-jäsenyyttä, puolueilla kuitenkin vähemmistö valtiopäivillä

Ministeri: Ruotsi harkitsee kauppojen ja ravintoloiden sulkemista, jos koronatilanne pahenee

Hiljaiselo lakkaa: Trump palaa viikonvaihteessa parrasvaloihin puhumaan konservatiivijoukoille