Ulkomaat

Tanskassa sadat mielenosoittajat ovat vastustaneet maan koronatoimia – erityistä kritiikkiä saa suunniteltu digitaalinen "rokotuspassi"

Tanska on aikeissa kehittää matkustamista varten digitaalisen todistuksen koronarokotuksista.
Mielenosoittajat vertasivat Tanskan pääministeriä Mette Frederikseniä diktaattoriin. Arkistokuva. LEHTIKUVA / AFP

Kööpenhaminassa sadat ihmiset osoittivat lauantai-iltana mieltään Tanskan koronarajoituksia vastaan.

Mielenosoittajat kritisoivat erityisesti suunnitelmia ottaa käyttöön digitaalinen "rokotuspassi". Tanska on aikeissa kehittää matkustamista varten digitaalisen todistuksen koronarokotuksista. Todistusta voisi mahdollisesti käyttää myös yleisötapahtumissa ja ravintoloissa. Vastaavan todistuksen käyttöönottoa suunnitellaan myös useissa muissa Euroopan maissa.

Parlamenttitalolla meiltä osoittaneet ihmiset kokivat Tanskan olevan diktatuuri. Heillä oli mukanaan kuvia, joissa pääministeri Mette Frederiksen oli piirretty Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin näköiseksi.

Men in Black Denmark -nimellä kulkevan ryhmän järjestämässä mielenosoituksessa tuotiin esiin, että "rokotuspassi" antaa ymmärtää, että rokotteen ottaminen olisi velvoite. Protestoijien mielestä sillä yritettäisiin rajata entistä enemmän yksilön vapautta. Rokotus ei ole pakollinen Tanskassa.

Kaksi viikkoa sitten samankaltaisessa mielenosoituksessa poltettiin pääministeriä esittävä nukke. Kaksi miestä pidettiin pääministerin uhkailusta.

Ravintolat, baarit ja ei-välttämättöminä nähdyt kaupat ovat Tanskassa kiinni tämän kuun loppuun. Alakoulujen on kuitenkin tarkoitus avata maanantaina ovensa uudelleen.

Maailmanlaajuisesti koronavirustartuntoja seuraava Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan 5,8 miljoonan asukkaan Tanskassa on todettu yli 200 000 virustartuntaa. Tartuntoihin liittyviä kuolemia on kirjattu yli 2 200. Worldometer-tilastosivuston mukaan miljoonaa asukasta kohden kuolemia on todettu yli 380. Suomessa vastaava suhdeluku on yli 120. Yhdysvalloissa, jossa on todettu maailmanlaajuisesti eniten virukseen liittyviä kuolemia, vastaava suhdeluku on yli 1 400.

Lue lisää

Korona sulkee Suomen taas

Yläasteet ja toinen aste etäopetukseen maaliskuussa, myös ravintoloita ollaan sulkemassa kolmeksi viikoksi – rajoitukset eivät koske Kainuuta, Keski-Pohjanmaata, Pohjois-Karjalaa ja Pohjois-Savoa

Hallitus pohtii, miten ihmisten kohtaamiset saadaan vähäisemmiksi kuin viime keväänä sulkematta koko yhteiskuntaa

Koronan torjunnassa nyt kaaoksen makua