Ulkomaat

Himalajan jäätikön romahdus aiheuttanut suuren tulvan Pohjois-Intiassa, uhriluku jopa 150

Vesivoimalan ja padon tuhoutuminen sai veden tulvimaan Rishiganga- ja Alaknanda-joissa.
Paikalle on kutsuttu ainakin 600 armeijan sotilasta, poliisivoimia ja katastrofitilanteisiin koulutettuja joukkoja. Lehtikuva/AFP

Himalajan jäätikön romahdus on aiheuttanut tulvaveden vyöryn Pohjois-Intiassa. Paikallismedioiden ja uutistoimistojen tietojen mukaan kuolonuhreja pelätään olevan jopa 150.

Luonnonkatastrofi tapahtui Uttarakhandin osavaltiossa Chamolin piirikunnassa. Tulvavesi pääsi mediatietojen mukaan valloilleen, kun jäätiköstä irronneet kappaleet vyöryivät päin patoa ja tuhosivat sen.

Vesivoimalan ja padon tuhoutuminen sai veden tulvimaan Rishiganga- ja Alaknanda-joissa. Tulvavesi on vienyt mukanaan ja haudannut alleen asuintaloja, siltoja ja teitä. Viranomaiset ovat kuitenkin pystyneet hillitsemään joenpinnan nousua sulkemalla alueen muita toimivia patoja.

Noin 150 vesivoimalan työntekijää on kateissa. Viranomaiset pelkäävät heidän pelätään kuolleen katastrofissa. Times of India -lehden mukaan viranomaiset ovat toistaiseksi varmistaneet kolmen ihmisen kuolleen.

Alueelle on julistettu hätätila.

Mittavat pelastus- ja evakuointioperaatiot ovat käynnissä. Paikalle on kutsuttu ainakin 600 armeijan sotilasta, poliisivoimia ja katastrofitilanteisiin koulutettuja joukkoja.

Pelastustöissä on evakuoitu turvaan ainakin toistakymmentä padolla tunneliin jumiutunutta ihmistä.

Lue lisää

Hyydetulvien riski kasvaa, kun pakkanen kiristyy: "Vedenpinnat voivat nousta nopeasti"

Umpikuja toisensa perään Intian maanviljelijöiden protesteissa – viljelijät pelkäävät, että minimihintojen poistaminen laskee tuloja

"Kehotamme seuraamaan sade-ennusteita, teitä voi katketa" – Runsas sade maanantaina ja tiistaina nostaa tulvariskin tappiin, Tulvakeskus varoittaa

Myrsky tänään pahimmillaan iltapäivällä ja illalla Pohjanmaalla – sähköt voivat katketa ja myös tulvat ovat mahdollisia